Повече от 13 милиона холандци, имащи право на глас, избират 26 евродепутати, които след напускането на Великобритания ще станат 29. Изборният ден в Холандия продължава до 22 часа българско време, а окончателните резултатите ще бъдат оповестени в неделя вечерта заедно с резултатите от всички останали държави в ЕС.

В Холандия по традиция се гласува през седмицата, а не в неделя. Според последните социологически проучвания 11 партии ще имат свои представители в ЕП, като три от тях са начело с близки резултати - управляващата дясноцентристка Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте, социалдемократическата Партия на труда, чийто водач на листата е кандидатът на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, и дяснопопулистката партия Форум за демокрация на Тиери Боде.

Премиерът Рюте гласува в Хага и пристигна в избирателната секция с колело.

Марк Рюте - премиер на Холандия: Много е важно днес да разберем, че ЕС трябва да се реформира и да ограничи бюрокрацията си. В същото време трябва да знаем, че не е добре държавите да напускат ЕС. Холандия няма да стане по-силна, по-стабилна и просперираща, ако напусне ЕС. Така че този вот е вот за Европа, за желанието за реформа и в същото време за желанието да останем част от този екип.

Франс Тимерманс гласува в родния си град Херлен.

Франс Тимерманс - водач на листата на Партията на труда и кандидат за председател на ЕК: Ние трябва бъдем силно ангажирани в създаването на социална Европа, като гарантираме, че големите компании най-после ще започнат да плащат данъци в Европейски съюз. Най-важното предизвикателство пред ЕС през следващите години е да остане обединен.

Избирателната активност в Холандия на последните европейски избори през 2014 беше малко повече от 37 процента.

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019