НОВИНИ

Повече от десетилетие в София "се строи" храм на името на Свети Стефан

Повече от десетилетие в София до Южния парк се строи храм на името на Свети Стефан. Заради недостиг на средства обаче до този момент е издигната само камбанарията и параклис към нея. Затова богослуженията се извършват в параклиса, който е малък за духовно обгрижване на големия брой жители на околните квартали.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:40, 27.12.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Този Стефановден жителите на кварталите "Гоце Делчев", "Стрелбище" и "Иван Вазов" няма да успеят да посрещнат в подобаващ за многолюдието им православен енорийски център. Наместо в кръстокуполна базилика литургията и тази сутрин тук се проведе в малък параклис.

протойрей Йоан Куков: Построиха се много храмове извън София, там, където няма нито човеци, нито кой да влезне в тях, а за наш срам храм в населени квартали липсва. И това не е само в тези квартали, а в много квартали на София.

Ето от тези железа и стърчащи арматури би трябвало да се издига постройката на храма "Свети апостол първомъченик и архидякон Стефан". За съжаление обаче вече дузина години, откакто е започнал градежът, храмът е все още на кота нула.

Затова инициаторите за построяването на църквата призовават да се включим в дарителската кампания. Едно богоугодно дело, особено на днешния светъл Стефановден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Братя Владигерови - талантът като семейна ценност
"Отвъд границите": Братя Владигерови - талантът като семейна ценност
Протест срещу повишаването на цената на водата в Девин
Протест срещу повишаването на цената на водата в Девин