За целта Здравната каса и Лекарският съюз започват спешни преговори за повишаване на цените на част от клиничните пътеки. Договорката беше постигната на извънредна среща при премиера. В нея участваха здравният министър, председателят на Лекарския съюз и директори на болници

Детската болница в София получава около 400 лева от здравната каса за лечение на пациент с епилепсия.

Оказва се - крайно недостатъчно.

проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: Магнитнорезонансната томография струва на нашата болница почти колкото е пътеката. Ако ние проведем това изследване, не получаваме нищо повече. Напротив - ние трябва да заплатим леглоденя и останалите изследвания. Това не е единствената такава пътека.
Ананиев: От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки

Ананиев: От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки

Здравната каса и Лекарският съюз започват спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки. Това стана ясно след извънредна срещ...

Здравният министър отчита, че цените на част от клиничните пътеки не са повишавани от години, а трудът на медицинския пероснал не е добре оценен. Затова на среща при премиера беше договорено увеличаване на цените на най-недофинансираните пътеки.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: 50 милиона лева е ресурсът, който може да използваме за увеличение на клиничните пътеки. Разбира се, като спазваме определения приоритет за детско и майчино здравеопазване.

С колко и кои клинични пътеки ще се увеличат ще договарят Здравната каса и Лекарския съюз.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Министерството на здравеопазването и НЗОК считаме, че осигуряваме ресурса, с който да гоним нивата на заплащане, които се очакват от нас.
Кои болници извършват по-малко операции от стандарта?

Кои болници извършват по-малко операции от стандарта?

Част от кардиологичните и ортопедичните болници в страната не спазват изискванията за среден брой извършени операции, заложени в клиничните пътеки. То...

С допълнителните 80 милиона лева, вече отпуснати от правителството, здравното министерство ще подпомогне редица лечебни заведения болниците в труднодостъпни райони и спешната помощ. Предвижда се парите да се използват за повишаване на заплатите.

д-р Неделчо Тотев - председател на Асоциацията на общинските болници: Общинското е най-уязвимото в момента. Може би немислимо е да достигнем параметрите на браншовото споразумение за заплатите.
проф Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Има доста промени, които са в положителен смисъл и мисля, че занапред нещата ще тръгнат в нормален ред.
БЛС ще подпише анекса към Националния рамков договор за 2019 г.

БЛС ще подпише анекса към Националния рамков договор за 2019 г.

Българският лекарски съюз ще подпише анекса за следващата година към сега действащия Национален рамков договор. Условието е към 30 септември неусвоени...

От Лекарския съюз настояха здравната каса да изплати надлимитната дейност на болниците за предходни години.

д-р Иван Мадждаров - председател на БЛС: Проблемите, на които сме свидетели в момента, се наслояват през годините точно затова - недостатъчно повишаване на цените на пътеките и неразплащане на реално извършена дейност.

Очаква се новите правила за формиране на заплатите в болниците да бъдат готови преди 15 май.