НОВИНИ

Повече пари за детско и майчино здравеопазване обеща здравният министър

За целта Здравната каса и Лекарският съюз започват спешни преговори за повишаване на цените на част от клиничните пътеки. Договорката беше постигната на извънредна среща при премиера. В нея участваха здравният министър, председателят на Лекарския съюз и директори на болници

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:07, 03.05.2019
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Детската болница в София получава около 400 лева от здравната каса за лечение на пациент с епилепсия.

Оказва се - крайно недостатъчно.

проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: Магнитнорезонансната томография струва на нашата болница почти колкото е пътеката. Ако ние проведем това изследване, не получаваме нищо повече. Напротив - ние трябва да заплатим леглоденя и останалите изследвания. Това не е единствената такава пътека.
;

Здравният министър отчита, че цените на част от клиничните пътеки не са повишавани от години, а трудът на медицинския пероснал не е добре оценен. Затова на среща при премиера беше договорено увеличаване на цените на най-недофинансираните пътеки.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: 50 милиона лева е ресурсът, който може да използваме за увеличение на клиничните пътеки. Разбира се, като спазваме определения приоритет за детско и майчино здравеопазване.

С колко и кои клинични пътеки ще се увеличат ще договарят Здравната каса и Лекарския съюз.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Министерството на здравеопазването и НЗОК считаме, че осигуряваме ресурса, с който да гоним нивата на заплащане, които се очакват от нас.
;

С допълнителните 80 милиона лева, вече отпуснати от правителството, здравното министерство ще подпомогне редица лечебни заведения болниците в труднодостъпни райони и спешната помощ. Предвижда се парите да се използват за повишаване на заплатите.

д-р Неделчо Тотев - председател на Асоциацията на общинските болници: Общинското е най-уязвимото в момента. Може би немислимо е да достигнем параметрите на браншовото споразумение за заплатите.
проф Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Има доста промени, които са в положителен смисъл и мисля, че занапред нещата ще тръгнат в нормален ред.
;

От Лекарския съюз настояха здравната каса да изплати надлимитната дейност на болниците за предходни години.

д-р Иван Мадждаров - председател на БЛС: Проблемите, на които сме свидетели в момента, се наслояват през годините точно затова - недостатъчно повишаване на цените на пътеките и неразплащане на реално извършена дейност.

Очаква се новите правила за формиране на заплатите в болниците да бъдат готови преди 15 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репетицията за 6 май затвори небето над София за 90 минути
Репетицията за 6 май затвори небето над София за 90 минути
Засилени мерки за сигурност и ограничения на трафика заради визитата на папата
Засилени мерки за сигурност и ограничения на трафика заради визитата на папата