НОВИНИ

​Повечето от платформите за инвалиди във Варна не работят

Повечето от платформите за хора в инвалидни колички, които бяха монтирани в 39 от подлезите във Варна, не работят. Те са част от Проекта за интегриран градски транспорт, като целта е хората с двигателни увреждания да могат да се придвижват самостоятелно в града. Според тях обаче платформите често аварират, а докато ги ремонтират минават месеци.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
08:50, 13.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Проверката ни в шест от подлезите на булевард "Владислав Варненчик" установи, че само в един от тях платформата работи. Така съоръженията остават недостъпни за хората с двигателни увреждания.

Обретен Михов, Дружество на хора с увреждания „Бриз": И какво прави човекът с увреждания, разочарован...се връща обратно и се затваря между четирите стени.

За хората с двигателни увреждания високите бордюри и неравностите са част от препятствията по пътя до стълбищните платформи в подлезите. Дори и да стигнат до тях, това все още не означава, че могат да се придвижват самостоятелно.

Илия Илиев: Има поставени платформи, които са направени така, че дори и да работят пак не могат да бъдат използвани, защото платформата не спира на нулево ниво, а спира с две стъпала по-надолу и както е в моя случай трябва пак придружител, за да ги преодолея тези две стъпала.

Платформите могат да се ползват и от майки с детски колички. Иначе и те като хората с увреждания разчитат на чужда помощ.

Иван Вълев: Включително съм помагал на инвалиди, пренасял съм ги на гръб дето се вика.

От фирмата, която поддържа платформите, заявиха, че част от тях са повредени след наводнение в подлезите, други са счупени от вандали и сега се чакат застрахователите. Техници всеки месец проверяват съоръженията и след разпореждане от Община Варна ремонтират повредените. Очевидно тази схема за поддръжка не е най-удачната, щом много от платформите не работят с месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дървопреработватели са притеснени от електронните търгове
Дървопреработватели са притеснени от електронните търгове
С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас
С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас