НОВИНИ

Повишава се рискът от вирусни инфекции

С понижаването на температурите традиционно се увеличава рискът от разпространение на вируси. Характерни за есента са инфекциите на носа и гърлото. Най-застрашени от заразяване са децата, възрастните и хората с хронични заболявания.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:43, 23.09.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Личните лекари от София вече отчитат ръст на заразените с вирусни инфекции. През изминалата седмица доктор Николова е прегледала двойно повече пациенти в сравнение с началото на месеца. Голяма част от тях били с висока температура, кашлица, болки в гърлото и запушен нос - симптоми, характерни за есенните вируси.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Ако сте млад, здрав човек и започнете една симптоматична терапия, ако не ви мине в първите 24 часа, обадете се на личния си лекар. Но ако имате малко дете, възрастен родител, имате хронично заболяване - обадете се веднага, защото рискът при тези пациенти е много по-голям.

Най-тежкото усложнение, което могат да причинят респираторните инфекции, е вирусна пневмония, а самолечението с антибиотик не е препоръчително.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Рискът е много голям от усложнение - първо от неправилната терапия по отношение на вирусите. От прилагането на антибиотиците безконтролно.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, в повечето случаи вирусните инфекции се лекуват за около седмица, но около 25% от пациентите боледуват 14 дни.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Когато инфекцията продължи по-дълго, вече трябва да се търсят някакви бактериални усложнения. Трябва да се лекува правилно с антибиотици. Говорим за инфекции преди появата на грипната вълна, която обикновено очакваме ноември месец.
;

Щамовете, които се очакват тази година са познати у нас, уточни Кантарджиев и напомни, че най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини е месец преди настъпването на грипа. Имунизационният кабинет на Столичната регионална здравна инспекция предлага услугата от средата на септември, но интересът не е голям.

д-р Наталия Спиридонова - директор "Надзор на заразните болести", СРЗИ: Имунизацията ни предпазва от усложненията и от по-леко протичане на заболяването. В някои случаи можем да се разболеем, но това е единственото нещо, което ни предпазва срещу сезонния грип.

През миналата година в кабинета са имунизирани около 700 души. Противогрипната ваксина е препоръчителна за децата, пенсионерите хората с хронични заболявания, работещите в сферата на транспорта и услугите. Тази година има и нова ваксина, която предпазва от 4 грипни щама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо ураганите получават имена?
Защо ураганите получават имена?
Йоахим Зауер - мъжът в живота на Меркел
Йоахим Зауер - мъжът в живота на Меркел