COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Повреда в оборудването спря планираните операции в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за днес сложни операции на артериовенозни малформации в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

от БНТ
15:52, 16.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Повреда в оборудването спря планираните операции в УМБАЛ Св. Иван Рилски

По график проф. Шарбел Монайе, който е в Бълария по покана на университетската болница и доц. Станимир Сираков трябваше да оперират две млади жени, използвайки ендоваскуларна емболизация - метод, който е иновативен не само за България, но и за света.

При тестването на оборудването преди операцията се оказва, че едното рамо на сложния апарат, чрез който се визуализира достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма как да бъде поправено днес.

Двуплановият ангеографвски апарат, с който разполага УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е единствен по рода си в България. Оборудването обаче е на 15 години и по тази причина болницата кандидатства миналата година пред Министерство на здравеопазването за закупуване на ново.

"Имаме пълно разбиране по този въпрос от страна на Министерството, което, научавайки какви проблеми срещаме всеки ден, ни отпусна средства за закупуване на нов бипланов ангеограф, който е последно поколение. Предстои до два месеца той да заработи в болницата. Малшанс е, че старото оборудване ни "предаде" точно в този момент", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Антон Петков.

Вчера световноизвестният френски професор и доц. Станимир Сираков, който е ръководител на "Референтния център по мозъчно-съдови заболявания" болницата, извършиха успешни операции на две деца в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Застреляна е жена в София
Застреляна е жена в София
Инцидент с частния самолет на Дженифър Анистън и Кортни Кокс
Инцидент с частния самолет на Дженифър Анистън и Кортни Кокс