COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нова услуга по Черноморието - такса "желание на клиента"

В разгара на летния сезон у нас механа в село Кранево въведе нова услуга - "желание на клиента". Цената е 2 лева и се отразява в касовия бон. Оказва се обаче, че клиентите не са били наясно, че ще бъдат таксувани допълнително, ако имат определени изисквания към начина на приготвяне на храната.

от Мариана Малева
11:16, 22.08.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

В "Денят започва" тази сутрин председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че в момента се извършва проверка в това заведение и ако се установи, че има нарушение, ще бъде наложена санкция в размер от 500-3000 лева.

;

Таксата "желание на клиента", която е начислена в заведение в Кранево, е нарушение. Това съобщи в "Денят започва" председателят на Комисията за защита на потребителите. По думите му собственикът на заведението може да получи глоба до 3 хиляди лева, защото клиентът не е бил информиран за допълнителната такса.

В съобщението си в мрежата посетителката на заведение в Кранево не пояснява дали там е поръчала нещо извън менюто, или е използвала някаква услуга, за която се е договорила да плати допълнително. Според управителката на механата, такса "желание на клиента" съвсем не е от вчера.

Управител: Това е нещо, което клиента иска и е извън нашето меню. Дамата е искала да бъде приготвено, както на нея и харесва, както тя обича да си го сервира в дома. Искала е лукът да бъде повече изпържен.

- БНТ: Когато уточнихте вече тази новата поръчка, обяснихте ли и, че това в влиза в графата "Желание на клиента" и ще бъде таксувано допълнително?

-Не, това не съм ѝ го казала.

Повече от клиентите край морето вече имат културата и държат да получат касов бон, но малцина обръщат внимание на това какво плащат.


;

Говорителят на Националната агенция по приходите коментира, че от данъчна гледна точка, касовата бележка, издадена от заведението в село Кранево, изглежда истинска и няма нарушение. Коментар на ситуацията направи и председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Точно така, аз не съм виждал така да се таксуват клиенти. Разбира се, така казано, всеки го интерпретира по различен начин и изглежда смешно и непрофесионално.

Става дума за корекции, които клиента прави към сервитьора, съответно към кухнята.

Това е практика от години и на повечето места се заплаща.

Въз основа на какви нормативни документи, въобще как е сметнато, че точно два лева струва "Желанието на клиента"?"

Управител: Просто така е сметнато, в него се влага труда, наново го обработваш, защото то не е нещо готово и примерно аз ви казах, когато поръчват картофи пържени домашни, наново майстора обработва всичко това. Влиза ток ли е, газ ли, труда на човека влиза вътре и всичко това е пресметнато.
Павлин Косев- председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Първо, сервитьорът трябва да уведоми, да предупреди гостите, че това ще се заплаща допълнително и колко и друго - в самата бележка трябва да бъде упоменат продуктът, който е допълнително маркиран. Поне в нашите ресторанти, които аз менажирам, това е така."
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арестуваните за атентатите в Каталуния застават пред съда
Арестуваните за атентатите в Каталуния застават пред съда
Община Пловдив ще получи лиценз за туристически оператор
Община Пловдив ще получи лиценз за туристически оператор