НОВИНИ

Позабравените факти за Съединението

Съединението определено е изцяло българско дело. Кои са, обаче, малко известните факти - припомни ни ги документалният филм" Часът на нашето Съединение".

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:54, 06.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Поражението има един баща, победата - хиляди - така режисьорът професор Светослав Овчаров вижда "Часът на нашето Съединение" .

Проф. Светослав Овчаров - режисьор, автор на филма "Часът на нашето Съединение'': Това, което се случва на 6 септември 1885 г. е изключение в нашата история. Едни хора се събират, обединяват се, при това без никаква корист. Нито един от тях не очаква да заеме някакъв пост след Съединението и не го и прави.

Историята помни ярките факти, а детайлите с времето избледняват като например тези подробности, че преди Съединението, за да отидат живеещите от Пловдив в Плевен, трябвало да имат задграничен паспорт на български, турски и френски език. А по границата имало митници.

Забрана да се организира честване на годишнина от смъртта на Ботев разбунва духовете. Дата 19 май съвпадала с рождения ден на султан Абдул Хамид. Събралите се за честването 300 души в Пловдив разбили черквата "Свети Георги" и вместо молитви се произнесли политически речи.

Чардафон вече се подготвял за голямото събитие - той си ушил специална четническа униформа, а на шивача казал, че дрехите са за театрално представление.

Съединението взема 1 жертва - Райчо Николов от село Райковци.

Защитата на спонтанното Обединение продължава месеци наред с дипломация.

И накрая - най-ярката картина на Съединението тази на Николай Павлович. Двете сестри Северна и Южна България са застанали една до друга и така вече 131 години - Съединението прави силата!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Спорен филм за катастрофата край Смоленск​
​Спорен филм за катастрофата край Смоленск​
Обединени ли са хората на улица Съединение
Обединени ли са хората на улица "Съединение"