НОВИНИ

Пожар бушува на остров Тасос, две селища са евакуирани

Четири пожара са възникнали от изгрев слънце на гръцкия остров Тасос. Огънят рано сутринта предизвика незабавната евакуация на цялата околност и селата Принос Казавити и Свети Пантелеймон. Българи в района на Принос разказват, че пламъците са стигнали буквално на метри от плажа. Очевидец на случващото се на гръцкия остров е и нашата колежка, водещата Юлия Стефанова. Ето какво ни разказа тя за случващото се:

bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 10.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
Юлия Стефанова: "Силната миризма тази сутрин ни стресна всички на острова, още повече че първоначално никой нямаше абсолютно никаква представа какво се случва. Някои дори бяха готови от туристите да си тръгнат, изплашени от обстановката, от незнанието. Много туристи, тръгнали на плаж трябваше да се върнат. Например българи успяха да разкажат, че са отивали към Принос, но споделиха че пламъците са стигнали буквално на метри от плажа. Успях също така да разговарям с една жена, българска, която от няколко години живее и работи тук на Тасос. По думите й толкова голям пожар на острова досега не е имало. Но засега като че ли обстановката се нормализира, хората се успокоиха."


;

Първоначалната версия за причиняването на пожара са светкавици, които са поразили четирите района Рачони, Принос, Аликес и Линемария.

Пожарът е възникнал на много малки интервали, почти спонтанно, докато пожарникарите са напускали Кавала рано сутринта в посока Тасос при операция с участието на 106 пожарникари, 37 автомобила и местни помагачи.

Съществуват опасения, че стихията може да се разрасне и пожарните в Източна Македония и Тракия са в постоянен контакт с генералния-секретар на Гражданската защита, пише агенция Фокус.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Венеция беше открит Международният младежки фестивал Орфей в Италия
Във Венеция беше открит Международният младежки фестивал "Орфей в Италия"
Германия и Афганистан съгласуваха последните подробности за реадмисия
Германия и Афганистан съгласуваха последните подробности за реадмисия