НОВИНИ

Пожарите в Амазония и последствията за климата

За пожарите в Амазония вече се чу и каза много. Нещо повече - те станаха част от дневния ред на лидерите от Г7 и на звезди от ранга на Леонардо ди Каприо и Стинг. Тази година стихията е по-мощна от друг път, а тропическите гори осигуряват 20% от кислорода на Земята. Въпреки мащабите на бедствието, около пожарите в Амазония не липсват и политика, и конспирации, и спекулации. В Сутрешния блок на БНТ цялостната картина на случващото се очертаха Десислава Микова от "Грийнпийс България" - координатор на кампанията "Климат и енергия", и д-р Петър Берон, който години наред е изучавал тропическите гори по света.

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 30.08.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Според Десислава Микова тази година пожарите в Амазония се случват по-рано и са много повече. За първите 20 дни на август да регистрирани около 20 000 горещи точки, като 75% от тях се намират на места, които само до преди две години са били гора и са били обезлесени през последните две години, добави тя.

"Това е големият проблем, койт пожарите показват и подчертават тази година - обезлесяването в Амазония", отбеляза Микова.
"За първото полугодие в Бразилия са пламнали 78 000 пожара... Тази гора, която фактически е в 12 държави, е 20 на сто от кислорода на планетата... Тя е най-голямата и с най-голямо биоразнообразие - в териториите, където е влажна тропичната гора на Южна Америка, живеят около 10% от животните и растенията на Земята. Това невероятно биоразнообразие ще изчезне безвъзвратно с изчезването на първичната тропична гора", обясни д-р Берон.

Дори да се залеси отново, ще имаме вторична гора, която ще има съвсем друга съчетание от животни и растения, допълни той.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Луждев представя новата си книга
Димитър Луждев представя новата си книга
Пътуващото лятно кино на БНТ гостува в Брезово, следва Пещера
Пътуващото лятно кино на БНТ гостува в Брезово, следва Пещера