НОВИНИ

Пожарът над Карлово се разраства - горят близо 100 декара борова гора

Над 90 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал снощи над Карлово. Гори борова гора. Служители на лесничейството се опитват да локализират огнището.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
12:04, 19.08.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Вече над 15 часа продължава да бушува пожарът в боровата гора над Карлово. Пламъците се разпростират на площ от около 100 дка горски фонд. От кризисният щаб посочиха, че засега няма опасност за населението и не се налага евакуация, но целият град е обгърнат от облаци дим.

С огнената стихия се борят над 50 души - служители на Пожарната служба, на Държавоно горско стопанство, Национален парк "Централен Балкан" и доброволци. Има готовноснт в операцията де се включат и военните от 61-ва Стрямска механизиран бригада.

Жителите на Карлово са силно притеснени, че пламъците слизат в близост до града. Хората, които живеят във вилната зона, която се намира намира най-близко до пожара, изкараха безсънна нощ, страхувайки се че огненият ад ще ги достигне и ще изпепели домовете им.

Лиляна: Уплашихме се да не би да стане втора Гърция, изгоряха села, имаше жертви.
Красимира Господинова: Имаме деца, семейство, това е жив огън, жива гора, как да не ни притеснява. При един по-силен вятър огънят буквално ще слезе в града. Не може да е имало един хеликоптер, който да кара вода и сега и в последстиве да е счупен и да няма кой да загаси огъня. Това е страшно....
;

От кризисния щаб посочиха, че борбата с пламъците е затруднена, тъй като пожарът е в труднодотъпна местност, до която не стигат пожарни автомобили. Гаси се само с подръчни средства.

Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство Карлово: Вятърът е голям проблем, защото там, където трябва да се гаси пушека е много и хората няма как да стоят близо до огъня. Предимно се гаси с търмъци и лопати, средният наклон на терена е 32 градуса. Хората почти движат на колене.

Рано тази сутрин кризисният щаб призова в потушаването на пожара да се включат още служители. Към планината потеглиха около 20 служители на пожарната от Пловдив, Държавното стопанство в Карлово и екипи на Национален парк "Централен Балкан". В операцията се включиха и още няколко доброволци от града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиецът от Лесново бил барикадиран цяла нощ в дома си, не е психично болен
Убиецът от Лесново бил барикадиран цяла нощ в дома си, не е психично болен
Ще намери ли решение въпросът с имотите на тракийските бежанци
Ще намери ли решение въпросът с имотите на тракийските бежанци