НОВИНИ

Пожарът в Сакар вече гори в две области - Стара Загора и Хасково

Тежка остава обстановката в община Тополовград заради големия пожар в Сакар, който обхвана територията на две области - Хасково и Стара Загора. Евакуираните снощи жители на село Българска поляна вече се върнаха по домовете си. Няма опасност за хората от близките села, предаде кореспондентът на БНТ Десислава Петкова. Още информация за пожара вижте във видеото.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
12:24, 31.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Пожарът е обхванал над 10 хиляди декара смесени гори. Огнеборците правят всичко възможно. Повече от 30 часа те се борят с огнената стихия, за да я овладеят. В момента те палят насрещен огън, за да ограничат разпространението на пожара и да го затворят в един кръг.

22 екипа на протипожарната служба от цялата страна участват в гасенето, представители на Горско стопанство и на Българската армия. Има готовност в следобедните часове, когато се повишат температурите, да се включи и военен хеликоптер от авиобаза Крумово.

Три са фронтовете на пожара към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево в община Харманли и гълъбовското село Главан. Няма опасност за населените места и за населението в тях. Дежурни екипи охраняват целия периметър около населените места.

Снощи около 50 човека от Българска поляна бяха евакуирани и настанени в кметството на съседното село. Тази сутрин около 10 часа те се завърнаха по домовете си. Хората разказаха, че са много уплашени.

Късно снощи са задържани трима души за съпричастност към пожара в Сакар планина. Тази сутрин единият от тях е освободен, но в ареста остават баща и син, за които се оказва, че те са обработвали с трактор пасище и оттам е тръгнала искрата и се е запалил пожарът. 29-годишният мъж е отговорен и за пожара в харманлийските села Дрипчево и Изворово през миналата седмица. Тогава беше задържан за 24 часа и по-късно освободен.

Днес, както разбираме, отново е задържан.

Заради пожара е ограничено движението около селата Българска поляна и Черепово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията опразни терминал на летището във Франкфурт
Полицията опразни терминал на летището във Франкфурт
Въвеждат се нови правила в центровете за мигранти
Въвеждат се нови правила в центровете за мигранти