НОВИНИ

Пратеник на ООН пристигна в Йемен за спешни разговори за град Ходейда

Емисарят на ООН за Йемен Мартин Грифитс пристигна днес в йеменската столица Сана за спешни разговори за град Ходейда предвид продължаващото четвърти ден настъпление на проправителствените сили за отвоюване на стратегическото пристанище от бунтовниците, предаде Франс прес. Очаква се Грифитс да се срещне с командири на бунтовниците хуси, завзели Сана, с които да преговаря за евентуално предаване на контрола над Ходейда на комитет под надзора на ООН, за да се избегнат нови кръвопролитни боеве с проправителствените сили.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:53, 16.06.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света
пратеник оон пристигна йемен спешни разговори град ходейда

Наред със силите на Обединените арабски емирства на място в Йемен има френски специални сили, съобщи днес френският в. "Фигаро", цитирайки два военни източника.

Вестникът не дава повече сведения за дейността им. Коментар от министерството на отбраната за момента не е получен, но обичайна практика за ведомството е да не коментира операции на специалните части, отбелязва Ройтерс. Френски парламентарен източник каза наскоро за агенцията, че в Йемен има френски специални сили.

Войски от арабската коалиция навлязоха днес в района на летището в най-големия пристанищен град в Йемен. Това е най-голямата битка във войната на коалицията с подкрепяното от Иран движение на бунтовниците хуси.

Вчера френското отбранително министерство каза, че проучва възможността за операция по обезвреждане на мини, за да се осигури достъп до пристанището на Ходейда щом коалицията приключи бойните си действия.

Министерството подчерта, че на този етап Франция не извършва военни операции в района на Ходейда и не участва в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция.

Заедно със САЩ и Великобритания, Франция подкрепя арабската коалиция в йеменския конфликт и доставя оръжия на саудитците и на силите от Обединените арабски емирства, припомня Ройтерс.

Медиен център, свързан с йеменската армия, съобщи в Туитър, че сили на армията, подкрепяни от коалицията, "са освободили" летището в Ходейда и мястото е разчистено от мини, заложени от хусите, предаде ДПА. Бунтовниците обаче не са признали, че са изгубили летището, което се намира на 14 км от ключовото пристанище.

Местни хора казаха, че самолети на коалицията са бомбардирали днес летището. "Армейски сили обкръжават летището, но успяха да освободят само главните входове към него, докато бойците хуси още са вътре, каза за ДПА местен жител.

Около 80 процента от вноса и хуманитарната помощ влизат в Йемен през пристанището в Ходейда. Боевете при предприетата офанзива пораждат опасения за хуманитарната ситуация в града с 600 000 жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестни снимки на Бийтълс бяха открити в Япония
Неизвестни снимки на "Бийтълс" бяха открити в Япония
Японският премиер потвърди, че се подготвя среща с Ким Чен-ун
Японският премиер потвърди, че се подготвя среща с Ким Чен-ун