Правителствата на България и Македония одобриха Договора за добросъседство

Историческа крачка - правителствата на България и Македония одобриха Договора за добросъседство. Предстои да бъде подписан следващата седмица. Договорът беше дълго отлаган в годините, заради редица чувствителни въпроси. Тласък напред беше даден по време на разговорите на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев в София.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
преди 3 години
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Щом и двете правителства са одобрили проектодоговора за добросъседство, това означава, че е постигнато съгласие по спорните въпроси. Знак за това е и ясната политическа воля, която двете правителства демонстрират като вземат решението за одобрението на проектодоговора в рамките на няколко часа. Какво обаче съдържа той - засега ние не знаем.

Какво стана ясно след заседанието на Министерския съвет? От стенограмата на заседанието става ясно, че в договора фигурира терминът "обща история". Една от най-спорните точки в преговорите между България и Македония, това са думите на премиера Борисов. От стенограмата става ясно също, че той заявява, че очаква след подписването да се предприемат реални действия от страна на македонските власти за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омраза и отказ от претенции към България. Бойко Борисов допълва, че общата история е повод да празнуваме заедно празници, да сложим край на непрекъснатата конфронтация. Премиерът казва още, че договорът е в наш интерес, особено след като поставим на везните една Македония в НАТО или Македония, която е в спиралата на политическите кризи.

;

От Албания пък вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България има интерес всичките ни съседи на Балканите да са членове на Европейския съюз. По думите й този договор дава възможност историята да ни обединява, а не да ни разделя.

Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: "България има интерес всичките ѝ съседи да бъдат членове на ЕС, развити демокрации, да не бъдат затворени, да не бъдат изолирани и преди всичко да не бъдат антибългарски. Така че този договор дава възможност за подобрявене на отношенията, за възможност историята за обединява, а не да разделя - има редица примери за това в Европейския съюз, да гледаме заедно напред в общото бъдеще, да имаме възможност да свържем икономиките си. Ние нямаме добър път дотам, знаете колко време се пътува, а в същото време хората искат да са заедно. Над 500 000 туристи посещават България оттам, над 300 000 българи, така че това е шанс и възможност да подобрим отношенията си, да празнуваме заедно общата си история, общите си исторически личности и да гледаме напред в бъдещето.
Топ 24
Най-четени