НОВИНИ

Нова Зеландия затяга контрола над оръжията

Нова Зеландия затяга контрола над оръжията. Принципно решение за това е взело днес правителството на страната, съобщи министър-председателят на страната Джасинда Ардърн. Разследването на причините за нападенията в Крайстчърч, при която загинаха 50 души, продължава. Началникът на новозеландската полиция Майк Буш заяви, че стрелецът е действал сам, но може да е получил подкрепа от други хора.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:40, 18.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Както обеща, министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи за първа стъпка към промяна на закона за оръжията в страната след кървавото нападение в Крайстчърч, при което загинаха 50 души.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Кабинетът взе принципно решение за реформа на законите за оръжията. Повече подробности ще има след следващото заседание на правителството другия понеделник. Това означава, че до десет дни след този ужасен терористичен акт ще можем да обявим реформи, които се надявам, че ще допринесат за повече сигурност.

Собственик на оръжеен магазин разкри, че обвиненият в убийство Брентън Тарант е купил онлайн от него огнестрелни оръжия и амуниции, но не и оръжията, използвани при атаките срещу две джамии.

Дейвид Типъл, собственик на оръжеен магазин: Информирах полицията, че сме продали на предполагаемия стрелец четири автоматични огнестрелни оръжия и боеприпаси. Онлайн поръчката е в процес на проверка.

Разследването на стрелбата в Крайстчърч е най-голямото в историята на Нова Зеландия, обяви полицейски комисар Майк Буш. В него участват 250 души. Австралийската полиция също се включи в търсенето на улики, претърсвайки две жилища в щата Нов Южен Уелс, където е отраснал заподозреният.

Майк Буш, полицейски комисар: Всъщност, това е международно разследване. Тук на място с нас работят ФБР, Австралийската федерална полиция и, разбира се, наши партньорски агенции.

Междувременно, новозеландската преса съобщи, че Брентън Тарант има намерение да се защитава сам на 5 април, когато ще се изправи пред съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По данни от черната кутия: Има прилики при катастрофите в Етиопия и Индонезия
По данни от черната кутия: Има прилики при катастрофите в Етиопия и Индонезия
Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани
Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани