НОВИНИ

Засега правителството няма да намалява парите за болнични

Правителството ще затегне контрола върху отпускането на болнични. На извънредно оперативно заседание днес в Министерския съвет трима министри, заедно с премиера и с шефа на НОИ заседаваха, за да набележат мерки за спрaвяне с многото злоупотреби. След срещата стана ясно, че кабинетът се отдръпва засега от намерението да се намали на 50% обезщетението за болест през първите три дни.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:06, 24.10.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Драстичен скок на болничните - за последните 6 години те са се увеличили с 60%. Заради съмнения за измами и злоупотреби с фалшиви болнични, държавата ще затяга контрола. Повече правомощия ще се дадат на НЕЛК комисиите и регионалните здравни каси.

Половин милиард лева се плащат за болнични на година. Статистиката засича конкретни региони, фирми и дори лични лекари, където броят на медицинските листове е фрапиращ.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Има доста добра статистика за определени лекари и хора с болничен, който са прекарали в чужбина.
Ивайло Иванов - управител на НОИ: Особено фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от тези служители преминават и се оказват с болнични.
Бойко Борисов - министър-председател: Има компании, за една ме впечатли цифрата само за една година 105 хиляди болнични.
Николай Петров - министър на здравеопазването: Вече са набелязани мерки и срокове, които да отрегулират това ставащо все по-уродливо явление. Предстои да се направят проверки - на какво се дължи ръстът на болничните. И ако се установят измами - ще има санкции.

За целта в следващите два месеца ще има тестов период - ще се задействат всички необходими проверяващи органи на държавата, за да се види ще има ли финансов ефект от по-силния контрол.

Бойко Борисов - министър-председател: Ангажирали сме всички сили и на полицията, да се опитаме, за да не пострадат пък тези, които реално са болни заради тези, които мамят, вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават, и айде в Гърция на почивка.

Опитът да се затегне контролът засега оставя на заден план друга промяна - дали през първите три дни работодателите да плащат 50% обезщетение, вместо 70 на сто, както досега.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна такава мярка създава проблем, затова ще направим последен опит, дали с контрол на контрола - това са много трудно доказуеми, ще кажете защо полицията не се занимава - всеки може да изкара има кръвно днеска, докато отидат да го проверят може да му спадне кръвното и да се нормализира, какво да го правиш тоя доктор.

Какво показват примерите в Европа.

Първите три дни от болничния изобщо не се плащат като периодът на изчакване важи в Австрия, Италия, Франция, Малта, Гърция, Испания и други. В Германия е точно обратното - работодателите плащат болничен до 6 седмици.

Във Финландия - шефовете плащат 9 дни, Белгия до 30 дни, Полша - 33 дни, Унгария - 15 дни.

В Румъния е приблизително като при нас - първите пет дни се поемат от работодателите.

Вижте още по темата във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от запушване на шахтите от падащите листа в Благоевград няма
Опасност от запушване на шахтите от падащите листа в Благоевград няма
Одобриха промените в Директивата за командированите работници
Одобриха промените в Директивата за командированите работници