НОВИНИ

Премиерът нареди спиране на нови обществени поръчки за около 600 млн.лева

Нови две големи обществени поръчки бяха прекратени днес. Отново заради съмнения в обществото премиерът Бойко Борисов разпореди спиране на поръчки на стойност около 600 млн. лв. - за издаването на новите документи за самоличност и изграждането на горски пътища. Само преди два дни Бойко Борисов обяви спрането на поръчката за строежа на два от лотовете на магистрала Хемус за 800 млн. Новината за новите прекратени поръчки потвърди финансовият министър Владислав Горанов след днешното заседание на правителството.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:00, 17.02.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Спрените днес поръчки са за новите лични документи на стойност 500 млн. лв. и за изграждането на горска инфраструктура на стойност 95 милиона. От стенограмата на днешното правителствено заседание става ясно, че премиерът споделя притесненията си по обществената поръчка за личните документи и казва, че е преценено тя да бъде отменена.

В публичното пространство се заговори за тази поръчка, казва Борисов и добавя, че ако тя се направи с ресурса на държавата, това ще е най-прозрачният и чист вариант и ще е една добра гаранция и за самите лични данни на хората. Борисов посочва още, че не се съмнява в чуждите или европейски компании, но по този начин ще се гарантира националната сигурност.

По-късно министър Горанов обясни, че работата по поръчката предстои да бъде структурирана по нов начин с крайна цел документите да поевтинеят.

Владислав Горанов, министър на финансите: Предстои преструктуриране на печатница на БНБ, от която ще отпадне доста сериозна техника и капацитет, ще се структурира ново търговско дружество което първоначално ще премине към министъра на финансите и веднага след това ще го прехвърлим към МВР и с този ресурс ще постигнем по-оптимална цена при изработването на документите.

Това е европейска практика, обясни прехвърлянето на печатницата към МВР министър Бъчварова.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: За да можем да бъдем по-оперативни. Не сега парите да отиват в държавния бюджет и после при нас и това е така голямото решение, което ни предоставя Министерство на финансите. Всички такси, които ние събираме да остават при нас, за да може да се инвестират в подобряване на услугите.

За другата спряна днес поръчка, тази за горската инфраструктура, Бойко Борисов се обръща към ресорния министър Десислава Танева с думите: "За Южноцентралното държавно предприятие съм казал - прекратявате я и я правите наново". И посочва: "Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам". От стенограмата става ясно също, че Борисов иска ясни и прозрачни правила и да отпадне всякакъв дебат дали е защитен обществения интерес.

След заседанието финансовият министър обясни, че са били преразгледани най-големите обществено значими поръчки. Спирането им не било самоцелно, а правителството искало да разсее всякакви съмнения, че има задкулисие и нещо скрито-покрито. Очаква се такива действия да бъдат предприети и за търгове, свързани с благоустройството на Варна.

Владислав Горанов, министър на финансите: Идеята е всички големи поръчки, които представляват широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон, с много ясни и прозрачни правила и процедури, за да отпадне всякакъв дебат дали големите търгове се провеждат по прозрачен начин и с гаранция за обществения интерес.

И в новия, и в досега действащия Закон за обществените поръчки има достатъчно основания за прекратяване, бе категоричен Горанов. Разбира се, риск от обжалване имало винаги, но големият обществен интерес и желанието за прозрачност били на първо място.

;

Всички спрени дотук обществени поръчки да минат наново процедурата, разписана в новия закон за обществените поръчки. Това обясни финансовия министър Владислав Горанов. Законът беше приет преди две седмици. Ключовите промени в него обобщи Илина Бисерова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуват вота на недоверие в петък от 9.00 часа
Гласуват вота на недоверие в петък от 9.00 часа
Норвежкият фонд ще подпомага проекти, насочени към родители на деца с увреждания
Норвежкият фонд ще подпомага проекти, насочени към родители на деца с увреждания