НОВИНИ

Правната комисия с нови предложения за Изборния кодекс

Правната комисия в парламента подкрепи промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, с които се възстановява прагът на преференциите от 7%. Този режим беше в сила преди промените. Предложения за корекции на Изборния кодекс внесоха и от ДПС, но те не бяха одобрени от мнозинството.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:46, 13.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Както бяха обещали от ГЕРБ, веднага след обнародването на Изборния кодекс, внесоха промени на промените. Така, за да може даден кандидат да отиде по-напред в листата, трябва да събере поне 7% от гласовете на избирателите.

Данаил Кирилов - председател на Правната комисия, ГЕРБ: Текстовете са едно към едно,без да сме предвиждали вариации или варианти по отношение на праговете.

Позицията на партиите в коалицията "Обединените патриоти" по тази тема са противоположни - от ВМРО подкрепят новите предложения, от НФСБ обаче са против.

ДПС се възползваха от факта, че отново се отваря Изборният кодекс и възстановиха старите си искания. Настояват за по-висок праг на преференциите, не са съгласни с условията за уседналост, искат да отпадне ограничението на броя на секциите в страните извън ЕС. Настояват и за агитация на майчин език.

Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Тази забрана за агитация на език, различен от българския, е противоконституционна.

Предложенията на ДПС бяха отхвърлени от Правната комисия. Двата законопроекта на ГЕРБ и на ДПС ще бъдат обсъдени в пленарната зала в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ провали заседание на Обединени патриоти за евроизборите
НФСБ провали заседание на "Обединени патриоти" за евроизборите
Разкриха корупционна схема за милиони за прием в американски университети
Разкриха корупционна схема за милиони за прием в американски университети