​Правната комисия в НС обсъжда съкратеното съдебно следствие

Правната комисия в парламента обсъжда възможността за промени в реда на съкратеното съдебно следствие. Преди заседанието роднини на жертви на тежки престъпления протестираха пред Народното събрание с искане за прекратяване на практиката присъдите им да бъдат намалявани. Вижте повече от Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
преди 5 месеци
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Близки на загинали при тежки престъпления днес внесоха в парламента подписка с над 15 000 подписа в подкрепа на техните искания за отпадане на съкратеното съдебно следствие. Сега, ако извършителят на престъплението признае вината си пред съда, има право на съкратен съдебен процес и намаляване на присъдата с една трета.

Внасянето на тази подписка се случи часове преди правната комисия да разгледа предложенията, внесени от депутати от различни парламентарни групи по темата.

Още за исканията на протестиращите - вижте в репортажа на Виктория Бояджиева:

;

Днес следобед правната комисия трябва да разгледа всички внесени предложения. Предстои да бъдат изслушани експертни мнения, становището на главния прокурор, както и на Върховния касационен съд, също така и позицията на близки на жертви на тежки престъпления.

За предложенията на ГЕРБ по темата - ето какво каза Анна Александрова, председател на правната комисия в НС:

Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Нашето предложение е да не отпада съкратеното съдебно следствие, да има възможност съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство, той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания. Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие общият ред ще продължи много дълго. Това означава... това е изключително болезнена тема за пострадалите хора, много дълъг процес, ако липсват свидетели експертизи и т. н.

Следобед на заседанието на правната комисия ще стане ясно кои предложения ще бъдат приети.

Топ 24
Най-четени