НОВИНИ

Правната комисия в НС отхвърли президентското вето върху Административния кодекс

Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в закона за Административно процесуалния кодекс с гласовете на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, подкрепени от ДПС . Държавният глава върна закона заради ограниченията, които той предвижда и които, според него, ще затруднят достъпа на хората до правосъдие и защитата им от незаконосъобразни действия на държавната администрация. С искане за вето към президента се обърнаха над 50 неправителствени организации и КНСБ.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:10, 11.09.2018 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Румен Радев оспорва 16 разпоредби в закона за АПК, сред които многократното увеличение на таксите за достъп до втора съдебна инстанция по административни дела, въвеждането на закрити за гражданите заседания на ВАС, както и премахването на втора инстанция за редица специални закони при спорове между гражданите и държавата.

проф. Емилия Друмева - председател на правния съвет към президента: В началото на мотивите се отчита един констатиран дефицит на справедливост във възникването и решаването на такива спорове. Защита, която е потребна и която се дължи в това отношение гражданин - държава.

Представителите на неправителствените организации оспорваха многократното увеличаване на таксите в касационното производство, защото според тях те не са за услуга, а за защита от нарушенията на законността.

Александър Кашъмов - Програма "Достъп до информация": Смятаме, че тези промени съществено ограничават достъпът до съд. Тези промени обаче са едни от най - тежките като тегоба и удар върху гражданите тяхното право на защита.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов попита защо неправителствения сектор не се е включил своевременно в дебата по промените ,който тече повече от 2 години. Той подчерта, че измененията са направени и за да разтоварят административните съдилища .

Данаил Кирилов - председател на правната комисия: Един от принципите който следвахме това е равнопоставеността на страните. По тази причина и задължихме административните органи също да внасят държавна такса.
В този продължителен във времето процес за АПК ние отразихме енергията и искането на самите административни магистрати да се случат тези промени.

Думите на Кирилов бяха потвърдени от председателят на ВАС Георги Чолаков, но със забележка, свързана със закритите и открити производства. .

Георги Чолаков председател на ВАС: Тук пленума на ВАС взема становище, че не трябва да има промяна на АПК в тази му част.
Тя в един момент даже може да затрудни администрирането на делата във ВАС.

От БСП останаха сами в подкрепата на ветото на президента .

Явор Божанков - БСП: Не може да се каже че заради жалби се забавят , ами забавят се - това повишава качеството , това е правосъдната система , това са принципите на демокрацията , не може да ги отменим защото за някой правото е досадна подробност и декор, с който трябва да се съобразяват.
Ако тези промени влязат в сила ще ги дадем на Конституционен съд.

В отговор управляващите заявиха ,че ще очакват решението на Конституционния съд, с което са длъжни да се съобразят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтират новия заслон Кончето в Пирин планина
Монтират новия заслон "Кончето" в Пирин планина
Северно сияние над Финландия
Северно сияние над Финландия