НОВИНИ

Правната комисия в НС прие на първо четене промените в Изборния кодекс

С 12 на 10 гласа Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. С тях пропорционалната избирателна система се заменя с мажоритарна - в два тура, с абсолютно мнозинство, а страната ще бъде разделена на 240 избирателни района. До последно интригата беше в гласуването на ДПС, които в крайна сметка подкрепиха законопроекта на управляващите. Против бяха БСП, Обединените патриоти и партия Воля.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:35, 13.06.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Въпреки очакванията дебатите в комисията по законопроекта на ГЕРБ преминаха доста вяло. Вносителите заявиха , че промените в Изборния кодекс са съобразени с резултатите от референдума, предизвикан от екипа на Слави Трифонов. Освен мажоритарния вот в текстовете е отразено и намерение да се намалят субсидиите за партиите от 11 на 1 лв.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Целта на този законопроект е да върне доверието в избирателната система, което очевидно липсва в българския избирател, след като той изисква по-персонална връзка с кандидатите, по-голяма възможност за контакт с избраника, за да може да ангажира неговата отговорност.

За БСП чисто мажоритарната система е загуба на представителност, защото в парламента при нея ще влязат не повече от 3 партии. Тази система, според тях не се прилага никъде в Европа и само щяла да активира корпоративния и купения вот.

Крум Зарков - БСП за България: Истина е, че масово хората решиха да подкрепят тази система на допитването през месец ноември. С този си вот те изразиха разочарование от партиите и политическата система като цяло и нашите страхове са, че те ще бъдат подмамени и гласувайки срещу системата те ще бетонират точно тази система.

От ДПС уточниха, че парламентарната им група все още не е взела окончателно решение дали да подкрепи законопроекта, но според Хамид Хамид надделяват гласовете за.

Хамид Хамид - ДПС: Чуват се гласове, че нека един път ДПС да подходи от към партийния си интерес. Има неща, които ни харесват, има и които не ни харесват - длъжни сме да опитаме и тази система и затова ние ще подкрепим законопроекта на първо четене с г-н Цонев.
Явор Нотев - Обединени патриоти: Не благодаря, не искаме още да опитваме. Ние сме изправени пред пълна липса и отсъствие на готовност от прилагането на тази система.
Християн Митев - Обединени патриоти: За всички юристи е ясно, че мажоритарната система притежава един огромен недостатък и това е липсата на представителност на всички групи в обществото и установяване на еднопартийна или двупартийна система на управление.

За разлика от законопроекта на ГЕРБ този на ДПС беше отхвърлен категорично само с два гласа за. Все пак той предвиждаше отпадане на задължителното гласуване и квадратчето в листите - не подкрепям никого. И още връщане на старата система за секциите в чужбина без лимити, премахване на възможността за феномена 15/15 и допускане на агитация на друг език освен българския при осигуряване на преводач.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стопските пирамиди - предпочитана туристическа дестинация
Стопските пирамиди - предпочитана туристическа дестинация
Финландското правителство оцеля
Финландското правителство оцеля