Потомците на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан днес разгледаха Панорамата в Плевен. По време на Плевенската епопея през 1877 година Макгахан е неизменно до генерал Михаил Скобелев и предава най-актуалните кореспонденции от бойното поле.

14 потомци на Макгахан от три поколения стъпиха за първи път на мястото на бойните действия по време на Плевенската епопея през 1877 година, описани от техния прадядо в поредица публикации. Те бяха посрещнати от зам.-кмета на Плевен арх. Невяна Иванчева.

Емилия Зорнишка, директор на Регионален военноисторически музей - Плевен: Магкахан съпътства през цялото време генерал Скобелев. Освен че са били близки приятели, Макгахан е журналист, който участва през цялото време и следи бойните действия.

За да предава кореспонденциите си от мястото на битките, Макгахан пътува през Свищов за Букурещ, разказа още Зорнишка. Неговите потомци споделиха днес, че видяното в Плевенската панорама е надминало очакванията им.

Фредерик Лукас, правнук на Макгахан: Ние сме много благодарни и щастливи, че сме тук, на това историческо място. Затова ви благодарим, че ни приехте, за да можем да видим исторически какво е направил нашият прадядо. Това, което виждаме е повече, отколкото може да се изрази с думи.
Лора Мюринг: Джанюърис Макгахан е мой пра-пра-прадядо. Аз съм много радостна да съм в България, в този музей в Плевен. Поласкана съм от това, което научих тук за войната и от ролята на прадядо ми.

Потомците на Макгахан споделиха, че едва у нас са получили цялостна представа за ролята на техния прадядо в историческите събития, свързани с Освобождението на България. Те ще предоставят на плевенската Панорама своето родословно дърво.

Правнуците на американския военен кореспондент Макгахан у нас

Правнуците на американския военен кореспондент Макгахан у нас

Правнуците на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан пристигнаха в България. Те планират да изминат неговия път по време на Руско-турска...