НОВИНИ

​Правомощията на енергийния регулатор скараха депутатите

Правомощията на енергийния регулатор скараха депутатите. Причината - очакваното отпадане на възможността КЕВР да разрешава сделки като тази за ЧЕЗ. Разширените правомощия на КЕВР вече бяха приети на първо четене в началото на април по предложение на Обединените патриоти, но вчера енергийната комисия ги отхвърли. Така за днешното второ четене на Закона за енергетиката беше предвидена промяната - дружествата само да информират КЕВР за планирана смяна в собствеността. Заради острия спор по темата обаче - дебатите бяха отложени за утре.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:19, 25.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Първоначалният текст даваше правомощия на КЕВР да разрешава сделките при продажба на повече от 20 % от търговски дружества като ЧЕЗ. В началото на днешните дебати БСП се обявиха против това да отпадне, както искат ГЕРБ.

От ляво изразиха учудване, че ЧЕЗ трябва да иска разрешение от КЕВР за продажба на трафопост, но не и за продажбата на целия ЧЕЗ накуп. От ДПС обаче опонираха, че става въпрос за продажба на акции, а не на кабели.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: Защо ЕОН, когато се продаде преди 2 години, нито един не излезе да каже "Защо ЕОН продаде акциите си и защо "Енерго про" е собственик в момента на тези акции?

И от ГЕРБ допълниха, че КЕВР се води по Закона за енергетиката, а нe по Закона за пране на пари, каквито функции искат да му вменят. Освен това в спора не ставало въпрос за ЧЕЗ, защото там сделката е сключена миналата година, а законът няма обратно действие.

Делян Добрев - председател на Комисията по енергетиката: Този текст важи за оттук нататък ако "Енерго про" реши да се продава, това е истината. Заблуждавате залата и се опитвате едва ли не да кажете - тука нещо ГЕРБ има, дето не искат да ни кажат, точно обратното.
Атанас Костадинов - депутат от ПГ "БСП за България": Според мен опитът с "Инерком" е първата лястовичка, първата птичка, която ще покаже какво ще правим с концесиите на ВИК-дружествата, докъде ще стигнем в увреждане на публичния интерес.

Същевременно от ВМРО се възмутиха, че предложението им вече е прието на първо четене, се бойкотира.

Юлиан Ангелов - секретар на ПГ "Обединени патриоти": Не може неща, които ние сме предложили, които гарантират обществения и националния интерес, да бъдат бойкотирани просто ей така, зад гърба ни. Нека на българските граждани стане ясно кой ще подкрепи задкулисието при такива сделки.

Дебатите по спорната точка ще продължат утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще инвестира 500 млн. евро до 2020 г. за развитие на изкуствения интелект
ЕК ще инвестира 500 млн. евро до 2020 г. за развитие на изкуствения интелект
Иван Нейков: Три големи групи работници не използваме на пазара на труда
Иван Нейков: Три големи групи работници не използваме на пазара на труда