НОВИНИ

Правосъдният министър оттегли законопроекта за уседналост при гласуването

Служебният министър на правосъдието изненадващо оттегли законопроекта, свързан с гласуването на българите в чужбина, ден след като текстът беше качен на сайта на министерството за обществено обсъждане. С проекта се предлагаше въвеждане на изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само тези, които са живели в България поне 3 месеца преди вота. От правосъдното министерство обясниха, че проектът не е съгласуван със служебния министър Мария Павлова. Според тях директорът на дирекция Съвет по законодателството Любомир Талев е действал умишлено с цел злепоставяне на институцията, и затова е освободен от поста.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 05.04.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Повече от 24 часа, след като законопроектът беше качен на сайта на правосъдното министерство, министър Мария Павлова е констатирала, че има несъвършенства в текстовете и несъответствия с Конституцията. В прессъобщение, от министерството посочиха, че проектът не е съгласуван с министъра, и че първоначално подготвеният текст от техните експерти е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за гласуване на българите, живеещи в страните-членки на Евросъюза. Служебният външен министър Ради Найденов каза пред журналисти, че текстът не е обсъждан от правителството, и че според него трябва да се улесни гласуването и в България, и в чужбина.

Ради Найденов, министър на външните работи: "Когато се дава едно гражданство, няма мерило за повече или по-малко българин. Когато човек има едно гражданство, той е равен пред законите на страната, това е принципна позиция."

От ГЕРБ не вярват на обяснението, че каченият за обсъждане проект не е съгласуван с правосъдния министър и че за това е виновен шефът на Съвета по законодателството.

Екатерина Захариева - ГЕРБ, бивш министър на правосъдието: "Това е абсурдно. Това е опит в момента някой, който не заслужава и съм убедена, че няма нищо общо, да отнесе негативите, които те явно са осъзнали, че носят с този закон, който наистина е абсурден. Това е абсолютно смешно оправдание, което злепоставя за пореден път институцията. Изборен кодекс трябва да се пише в парламента от политическите партии. Не се случва неясно от кого за 14 дена, малко преди да си тръгне един служебен кабинет."
Тома Биков - ГЕРБ: "Нас ни притеснява най-много, че автопилотът, по който се управляваше държавата през последните 2 месеца, вече се е развалил и самолетът лети в незнайно каква посока."
Георг Георгиев - ГЕРБ: "Служебното правителство не е разбрало, че е служебно и второ, не е разбрало, че БСП не са спечелили изборите, тъкмо напротив."

От БСП заявиха, че трябва да бъдат запазени конституционните права на българите в чужбина да гласуват и същевременно да бъдат пресечени всякакви опити за външна намеса в изборния процес у нас.

Валери Жаблянов - БСП: "Защото балансът между политическите права на гражданите и злоупотребата с тази възможност от недобронамерени политически среди извън България е от огромно значение за нас и за сигурността в нашата държава."
Кристиян Вигенин, БСП: "Не е работа на служебен кабинет да решава въпроси, свързани с изборното законодателство. В тази връзка и приветстваме факта, че този законопроект беше оттеглен. Предстои сериозен дебат по цялостни промени в изборното законодателство. Въпросите, които този законопроект третира ще бъдат обсъдени широко и решавани в този по-голям дебат, когато ще е ясно и кой ще носи политическата отговорност за съответните предложения и решения по тази тема."

От ГЕРБ отново посочиха, че в следващия парламент ще търсят съгласие по темата за мажоритарния вот, съобразно референдума. От БСП пък ще предложат изборни промени и въз основа на опита от отминалата предизборна кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет спря процедурата за отдаване на концесия на Летище София
Служебният кабинет спря процедурата за отдаване на концесия на Летище "София"
Майки недоволни от лошите условия в детско отделение на благоевградската болница
Майки недоволни от лошите условия в детско отделение на благоевградската болница