НОВИНИ

Православният свят отбелязва деня на Христовите страдания

Хиляди християни в Йерусалим участваха в процесия и изминаха пътя на Исус Христос към Голгота. Всяка година, хора от цял свят пристигат в града, за да се включат в ритуала.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:41, 29.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Виа Долороса или Пътят на страданието - всяка година миряните извървяват христовите стъпки към Голгота. С дървени кръстове на гърба си, поклонниците минават през 14 места, от където се вярва, че е минал Божият син. Първата спирка е Гетсиманската градина, където Христос е предаден от Юда. Втората е мястото, където е бичуван и принуден да си носи кръста.

;

Смята се, че на третата спирка Божият син за първи път пада под тежестта на кръста, а на четвъртата среща майка си. На това място днес се издига арменската църква "Дева Мария". 11-та точка от Виа Долороса е мястото, където Христос е прикован към кръста, а дванадесетата - мястото, където издъхва.

;

Пътят на страданието завършва в църквата "Възкресение Христово" - мястото, където е погребан, а три дни по-късно възкръсва Божият син. Християните вярват, че изминавайки Виа Долороса съпреживяват болката, която Исус Христос е изпитал на днешния ден и по този начин душата се извисява и се приближава към Създателя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещаме Великден с облаци и дъжд
Посрещаме Великден с облаци и дъжд
13 души загинаха при катастрофата с падналия хеликоптер в Норвегия
13 души загинаха при катастрофата с падналия хеликоптер в Норвегия