НОВИНИ

Правят матурите на модули

Министерството на образованието изненада зрелостниците днес - въвежда модули при решаване на тестовете от матурите за 12 клас. Това ще стане още на поправителната сесия в края на август. Промяната засяга близо 8400 зрелостници.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:20, 01.08.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Български език, история и география ще се решават на три модула. Математика, химия, физика - на два. Това е поредната мярка срещу преписването, защото учениците няма да разполагат с цялото съдържание на теста от самото начало на изпита. Времето за подготовка на зрелостниците за новите модули е по-малко от месец, но от образователното министерство обясниха, че това не било проблем. Преди майската сесия, обаче, министерството отказа да въведе модулите именно с аргумента, че учениците не са подготвени.

Диян Стаматов - зам.-министър на образованието и науката: "Всъщност въвеждането на модулите трябваше да стане преди точна една година, тъй това е най-сигурният начин по отношение на цялостната безопасност на учениците, в която се намалява пълният стрес на учениците и гаранция, че няма връщане към решаването на предходни задачи. Няма място за стресиране, но не бива да се забравя, че все пак е сериозен изпит".
Стефана Петрова - помощник-директор на 125-то СОУ: "За мен лично не е удачен вариантът това да се случи на поправителната сесия сега, защото нито един от тези ученици, които се явяват сега никога не е попадал на такъв формат, не знае какво да очаква съответно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив започна Международният фолклорен фестивал
В Пловдив започна Международният фолклорен фестивал
Командирът на военновъздушните сили подаде рапорт за напускане
Командирът на военновъздушните сили подаде рапорт за напускане