НОВИНИ

Правят проверка в дома за деца с увреждания "Хризантема" в Габрово

Прокуратурата и социалните служби в Габрово извършват проверка в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема". По случая се самосезира и Комисията за защита от дискриминация. Институциите се задействаха, след като вчера бяха разпространени клипове, в които се вижда как служители на дома удрят деца. Записите са правени в продължение на две години, но общината и социалните разбрали за случая едва сега. И двете служителки, които са заснети да посягат на деца, все още се водят на работа в дома. Едната била в болничен от април миналата година, а другата, по думите на директорката, ще бъде уволнена до края на тази седмица.

bnt avatar logo
от Мирела Дончева
21:10, 23.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В продължение на две години Йорданка Милчева записвала тайно с телефона си как възпитателки удрят и малтретират деца в дома. Твърди, че още през 2016 г. е подала сигнал до директора на дома.

Йорданка Милчева - социален работник: Сигнализирана е г-жа Василева, прокуратура, омбудсман, много преди общината да вземе мерки по проблема.

Директорът на дома Маринела Лазарова, потвърждава, че получила сигнала, но нейните началници не са реагирали адекватно.

Маринела Лазарова - директор на дома: Много пъти през това време ми беше искана оставката, да бъда освободена в присъствието на персонала кмета на общи общината директно ми казваше, че трябва да напусна, защото тези хора са добри и работят идеално.

Кметът на община Габрово, обаче е категорична, че за случващото се в дома разбрала преди дни по повод междуличностен конфликт на служителите.

Таня Христова - кмет на община Габрово: Изисках обяснение от г-жа Лазарова, които получих на 15 януари и в материала се съдържаше материал за насилие. Незабавно още същия ден тази информация я изпратих на прокуратурата и на държавна агенция „Закрила на детето".

От отдел „Закрила на детето" твърдят, обаче, че сигнал за насилие в центъра през последните две години не е подаван.

Радостина Братованова - директор "Социално подпомагане " - Габрово: При условие, че ние бяхме информирани своевременно щяхме да сезираме съответните органи. Много голяма наказателна отговорност носи този, който е укрил информацията.

В момента в дома живеят седем деца и трима младежи с увреждания. Грижите за тях са постоянни, а достъпът до центъра ограничен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Торонто арестува мъж, ранил с пистолет седем случайни минувачи
Полицията в Торонто арестува мъж, ранил с пистолет седем случайни минувачи
Още мерки срещу мръсния въздух в София
Още мерки срещу мръсния въздух в София