НОВИНИ

Празнично литийно шествие за Димитровден във Велико Търново

Православната църква днес почита паметта на Свети Димитър Солунски. Според народните вярвания от днес идва зимата, дървата за огрев се прибират на суша, а на трапезата се слага от младото вино и погачи. Легенда разказва, че по време на въстанието на братята Асен и Петър, във Велико Търново идва новината, че Свети Димитър е напуснал Солун, а чудотворната икона с образа му сама се преселила в бъдещата българска столица. В чест на светеца Асеневци съграждат храм на името на светеца, който и до днес отваря врати само на Димитровден.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:44, 26.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Димитровден в старата столица започва с тържествена служба и благодарствен молебен, а десетки миряни се включват в празнично литийно шествие.

През 1185 г. в Търново, братята Теодор и Асен започнали да съграждат храм в чест на Светеца Димитър Солунски. На връх Димитровден църквата е осветена, а Теодор е обявен за цар и приема името Петър. Така се подчертава приемствеността с Първото българско царство и възстановяването на Второто българско царство. Така, от векове, във Велико Търново Димитровден се отбелязва с големи чествания.

Нелина Църова - Дирекция "Култура" - община Велико Търново: Димитровден е една дата, натоварена с много съдържание. От една страна това е годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава, събитие случило се преди 831 години.

В този храм са коронясани първите владетели от Асеновата династия - Петър, Асен и Калоян.

Мирко Робов - археолог: Историческите свидетелства удостоверяват коронацията на Цар Петър, ръкополагането на Архиепископ Василий, вероятно останалите коронации до времето на Иван Асен II, тъй като следващата царска църква "Свети 40 мъченици" е издигната през 1230 година.

По традиция в чест на своя патрон камарата на строителите ежегодно прави курбан за здраве и успех на всички работещи в тази сфера, тъй като Свети Димитър е покровител и на строителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бойко Борисов: Булгартабак не е продадена от мен
​Бойко Борисов: "Булгартабак" не е продадена от мен
Борисов: Отпускаме 50 млн. лева за допълнителни пенсии през декември
Борисов: Отпускаме 50 млн. лева за допълнителни пенсии през декември