Призовкар от Софийския районен съд е бил пребит от група роми по време на работа. Инцидентът е станал в столичния квартал "Ботунец" 2 на 27 октомври. Председателят на Районния съд настоява за спешни законодателни промени. По случая тече разследване.

Вечерта на изборите призовкарят Борислав Цоков отива на адрес, за да връчи съдебен документ. Посрещнат е от жена. От нея научава, че човекът, за когото е предназначен документа, го чака пред блока. Там обаче е посрещнат от роми, а към него се насочва, по думите му, агресивен мъж.

Борислав Цоков, пострадал призовкар: Той ме попита: Ти защо чукаш на вратите по 9 часа, след което аз си погледнах часовника и му казах: Но часът е 7. Без да дочака отговор, замахна и ме удари силно в лицето.

От групата излизат още двама, а ударите и ритниците в лицето продължават. Изваденото съдебно-медицинско удостоверение показва, че Борислав е с комоцио, кръвонасядания по лицето, охлузни рани, синини и счупен зъб. По думите му не е отвърнал на ударите. От Софийския районен съд определят този случай като по-тежък от останалите. А те не били рядко. Заради опасността, на която са изложени призовкарите, председателят на Софийски районен съд настоява за спешни законодателни промени.

Александър Ангелов, председател на СРС: Например за убийство на призовкар да се предвиждат най-тежките наказания, включително доживотен затвор без замяна. А по отношение на леките телесни повреди да се повиши срокът на предвиденото наказание, например за тежка телесна повреда от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Минималната щатна заплата на един призовкар е около 590 лв, а на ден през ръцете на служителите минават между 30 и 70 книжа.