НОВИНИ

Преброяването на населението ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува единодушно на първо четене парламентът. В законопроекта е посочена задължителната информация, която ще се събира. Между двете четения се очаква да бъде обсъдено дали да има и графа "не желая да посоча каква етническа / религиозна група съм."

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:03, 30.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Не сме се броили от 2011 г. Така 10 години по-късно ще разберем - как се е променила демографската картина. Целта на преброяването - да се съберат изчерпателни и надеждни данни за населението и жилищния фонд.

Освен задължителните, ще се събират и допълнителни данни. Предоставянето на информация за етнос, религия и здравен статус ще е доброволно.

От обединените патриоти върнаха лентата назад към предишното преброяване и обърнаха внимание на незадължителните графи в анкетата.

Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: Виждаш две страници и пише: "това не е задължително" и даже не ги прочитат. Нашата идея е да се направи така, че тези графи - човек да влезе в тях и да посочи, че не желае примерно да посочи етническа или религиозна принадлежност, а не просто да ги подмине. Защото какво се получи на предното преброяване - тотално изкривени данни. Всъщност ние се оказваме държавата, която в целия свят изведнъж рязко спада християнското население. А е задължително да преброим хладилника или цветния телевизор, което е просто смешно.
Танер Али, ДПС: А освен това това ще рефлектира и върху този закон, който приехме за Вероизповеданията, защото там спрямо брой население на вярващите в Република България, ще се разпределят определени субсидии и би трябвало статистическото изследване да посочи и тази бройка.

И този път ще можем да предоставим необходимите данни или електронно, или на преброител на място в дома ни.

Предвижда се и разработването на нова електронна система за преброяване. Ще ни броят от 22 януари до 15 февруари 2021 година. Периодът не е избран случайно - съобразен е с изборите същата година за президент, както и за парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халета и автосервиз горят до столичния бул. Ботевградско шосе
Халета и автосервиз горят до столичния бул. "Ботевградско шосе"
Патриарх Неофит поздрави Богословския факултет на СУ за празника му
Патриарх Неофит поздрави Богословския факултет на СУ за празника му