НОВИНИ

Предгрипна епидемия в три области у нас

Предепидемична обстановка в страната. Областите Пловдив, Стара Загора и Добрич са в предгрипна епидемия, повишена е заболеваемостта в Хасковско, Габровско и Видинско. В София броят на болните от грип също е над средното за страната. Пробите до момента показват наличие на очаквания тази зима грипен щам Хонг Конг. Рязко се покачват случаите на грип и остри респираторни заболявания в Пловдив. Само за седмица броят на заболелите е двойно повече.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
14:28, 27.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Огромни опашки от пациенти се извиха веднага след коледните празници пред кабинетите на личните лекари в Пловдив. Повечето болни се оплакват от симптоми на грип.

Д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар: Много силна отпадналост, болки по цялото тяло, болки в очните мускули, температура, обикновено над 39 градуса. Обикновено грипът в България пристига около 10 февруари. Тогава е пикът на грипната епидемия. Този път дойде по-рано и да - вече сме в предгрипна епидемия.

От Регионалната здравна инспекция засега се въздържат да обявят епидемия, тъй като не е доказано категорично, че всички са с грип. В инфекциозната клиника са настанени 20 души с по-тежки форми на заболяването. Между 30 и 50 пациенти на ден минават и през детското отделение на Университетска болница „Пловдив".

Д-р Ина Тодорова, лекар в Детско отделение към УМБАЛ „Пловдив": През празниците имаше много деца, които идваха в доста тежко състояние - с висока температура, с кашлица и се наложи голяма част от тях да бъдат приети.В момента ние сме пълни. Нямаме места за повече. Отделението е пълно до краен предел.

8-годишната Красимира се лекува в отделението от бронхопневмония. Детето ще бъде под лекарско наблюдение поне седмица.

Елена Петрова, родител: От грип беше настинала. Цяла седмица беше болна и след това се усложниха нещата. Вчера направихме снимка и видяха, че има бронхопневмония.

Пред кабинетите на личните лекари в Пловдив мнозина недоволстват, че чакащите са много, а с опашките болестта се разпространява още по-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Турция започна първият голям процес, свързан с опита за преврат
В Турция започна първият голям процес, свързан с опита за преврат
Ураганен вятър остави без електричество почти 100 000 домакинства в Полша
Ураганен вятър остави без електричество почти 100 000 домакинства в Полша