НОВИНИ

Преди Деня на европейското арт кино

Тази неделя у нас ще се проведе първият „Ден на европейското арт кино". Почитателите на седмото изкуство ще могат да видят пет специално подбрани заглавия в столичния Дом на киното.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
09:21, 08.10.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Международната конфедерация на арт кината събира над 1000 европейски киносалона, за да представят богата филмова програма. Амбицията е Денят на европейското арт кино да се отбелязва всяка година. Това е и мотивацията на един от патроните на проекта, немският режисьор Марен Аде. Нейният най-нов филм „Тони Ердман" беше номиниран за „Златна Палма" в Кан 2016 и получи наградата на ФИПРЕССИ.

Христо Христозов - София филм фест: "Тя казва, че без съмнение от всички начини да се гледа кино, тъй като то може да се гледа и онлайн, може да се гледа и на таблет вече. Но да се гледа на голям екран е най-чувствителното, най-истинското, най-интимното кино преживяване и ние искаме да сме посланици на тази идея в България".
;

Сред останалите патрони са Изабел Юпер и носителят на Оскар Стивън Фриърс. У нас събитието започва с премиерната прожекция на анимацията „Овца или вълк", озвучена на български език с гласовете на Михаела Филева, Рафи Бохосян и Ненчо Балабанов. Обедният филм ще е на един от любимците на българската публика Фатих Акин с неговия „Храна за душата". Програмата продължава с още една анимация - „Град Паника". Българското предложение е филмът „Жажда", дебютен за режисьора Светла Цоцоркова, който наскоро получи номинация за „Европейско откритие" на Европейската филмова академия. Зрителите ще могат да се срещнат лично с гости от екипа на филма.

Христо Христозов - София филм фест: "Жажда" без съмнение е един от най-гледаните и най-награждавани български филми в последните години. С много топло посрещане от страна на публиката. Това е един български филм, който непременно трябва да се гледа".

Финалът на вечерта поставя „Пророкът" от Халил Джубран". Анимационната антология на режисьора на "Цар лъв" - Роджър Алърс събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния едноименен текст на Халил Джубран в живописно кино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мосомище си избра герб
Мосомище си избра герб
Предпазват ли фрапиращите картинки срещу тютюнопушенето?
Предпазват ли фрапиращите картинки срещу тютюнопушенето?