НОВИНИ

Преди избора на нов главен мюфтия

Вече 25 години продължава сагата в мюсюлманското вероизповедание - кой е легитимен и кой - не. В неделя в НДК ще се проведе редовна Национална мюсюлманска конференция, която трябва да избере нов главен мюфтия. Най-вероятно това отново ще е Мустафа Алиш Хаджи. Опонентът му обаче Недим Генджев твърди, че с решение на съда миналата година и Хаджи, и предишната конференция са налегитимни.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 22.01.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Според главния секретар на изповеданието, Ахмед Ахмедов, сегашното ръководство е изкарало петгодишния си мандат и сега се налага нов избор. Затова конференцията ще бъде редовна, а не извънредна. Знае се обаче, че от години Недим Генджев атакува съдебно мюсюлманските конференции.

Ахмед Ахмедов, гл. секретар на Мюсюлманското изповедание: "Последният акт на вписване на съда за легитимно ръководство на мюсюлманско изповедание е от 20 февруари 2011 година, което също е оспорено от господин Генджев, той е спечелил на Апелативен съд, а сега делото е във Висшия касационен съд. Но това под никаква форма не прави нелегитимно настоящото ръководство, тъй като актуалното състояние на мюсюлманското изповедание с настоящото ръководство е от 23 септември миналата година".

Генджев обаче твърди друго - не само предишната конференция от 2011-та, но и предстоящата в неделя щяла да е нелегитимна.

Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет: "Поради факта, че има решение на Софийски градски съд, Апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, че конференция може да проведе само Висшият мюсюлмански духовен съвет, възглавяван от мен".


;

Според Ахмедов, на конференцията ще дойдат около 1200 делегати от цялата страна, редовно избрани още в края на миналата година. Ще могат да се предлагат и други кандидатури за главен мюфтия. По-вероятно е обаче отново да бъде избран Мустафа Хаджи. И Ахмедов, и Генджев категорично се противопоставят на идеята, че мюсюлманите могат да се разцепят заради разцеплението в ДПС.

Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет: "Не вярвам, значи аз много добре познавам и господин Доган. Г-н Доган е един много принципен политик, който го интересува само българския национален интерес".
Ахмед Ахмедов, гл. секретар на Мюсюлманското изповедание: "Това няма да окаже ефект, тъй като мюсюлманското изповедание е обединяваща институция на всички мюсюлмани, без значение на техния етнос и политически възгледи".

И докато най-вероятно мюсюлманската конференция, както и в годините досега, няма да бъде политически оцветена, остава големият ѝ проблем - съдебният. Каква ще е съдбата ѝ, какво ще постанови Върховният касационен съд за предходната конференция и ще има ли някога край сагата на мюсюлманското изповедaние предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вельо Горанов - един мим на 70
Вельо Горанов - един мим на 70
Болница „Св. Мина” в Благоевград избра своя доставчик на ток
Болница „Св. Мина” в Благоевград избра своя доставчик на ток