НОВИНИ

Преди изборите в САЩ - прогнозите на букмейкърите

Това са най-трудните за прогнозиране президентски избори от много време насам за букмейкърите, коментира пред "По света и у нас" специалистът по онлайн залагания Александър Митев.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:15, 03.11.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Двамата кандидати кръстосват страната и харчат милиони за тв реклами, за да привлекат избиратели в последния момент. Изглежда този път повече от всякога всеки глас е важен и може да наклони везните към единия или другия.

Според социологическите проучвания, преднината на Клинтън пред Тръмп е около 3 процента или в рамките на статистическата грешка. И ако анкетите не дават отговор на въпроса кой ще спечели, дали букмейкърите могат да го дадат?

Вероятността за спечелване на изборите - 67% за Хилари и 32% за Доналд Тръмп. Коефициентът на Хилари е 1.46, а на Доналд Тръмп е 3.25.

Тенденцията в подкрепата за Клинтън се обърна заради намесата на шефа на ФБР и новото развитие по случая с имейлите ѝ от времето, когато е била държавен секретар. Сред причините за това, според Александър Митев, е фактът, че свръхактивният в медиите Тръмп в момента е в сянка, докато всички се занимават само с опонентката му.

Александър Митев, онлайн залагания: "Въпреки това в момента има тенденции, които са притеснителни за нейния щаб. Докато преди две седмици тя беше постигнала рекордна преднина пред Тръмп, в момента Тръмп всеки ден трупа преднина и стопява тази преднина и не се знае през следващите няколко дни дали няма да се стигне до голям обрат.

- Каква е разликата този път за букмейкърите, като се има предвид опита от Брекзита, може ли да се окаже, че прогнозите не са били точни?

Александър Митев: Възможно е, но вероятността е по-малка, тъй като опитът от феномена брекзит вече е взет предвид. В статистическите модели, които ползват букмейкърите е взет предвид факта, че определена категория избиратели говорят едно пред анкетьорите, а след това гласуват различно в урните".

Букмейкърите не изключват и други изненади, свързани с трети кандидат - Бърни Сандърс да се върне в играта или независимият Евън Макмълин да спечели в щата Юта, да обърка сметките на Тръмп и Клинтън и да прати избора на президент от Избирателната колегия в Конгреса. Възможни, но твърде малко вероятни сценарии.


* В деня на президентските избори в САЩ очаквайте специалните включвания и репортажи от нашите пратеници в Ню Йорк и Вашингтон Тоня Димитрова и Милена Цветанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров взе само сет на Джокович
Григор Димитров взе само сет на Джокович
Още един в ареста за фалшивите евро
Още един в ареста за фалшивите евро