НОВИНИ

Преди началото на учебната година в Пловдивско все още се търсят учители

Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото на учебната година най-трудно се попълват свободните работни места в селата. Причината - предлага се работа на непълен щат, заплащането е по-малко и се пътува повече.

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 09.09.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

В Пловдивско интервютата с кандидат-учителите ще продължат и през последната седмица преди началото на учебната година. Директорът на основно училище „Петър Бонев" в Перущица признава, че това лято трудно е попълнил незаетите учителски места. Младите кадри не искали да работят в отдалечени краища, където и заплатата е по-ниска, затова се наложило да назначава педагози в пенсионна възраст.

Бойко Иванов - директор на ОУ "Петър Бонев"-Перущица: Тенденцията на излизане на учители поради пенсионна възраст продължава и това е причината за недостиг на кадри. За съжаление през тази година в разговор с колеги разбирам, че доста пенсионери кандидатстват като учители и поради недостиг на млади специалисти, те заемат като правоспособни учители местата в училищата.

Данните на Регионалното управление по образованието показват, че в Пловдивско най-много се търсят учители за лекторски часове.

Марияна Механджиева - старши експерт по начално образование - РУО-Пловдив: Това са предимно в малките населени места, където съответно по-малкия брой ученици предполага по-малък брой паралелки и невъзможността да се назначат учители на пълен щат.

А за да преборят липсата на кадри, от просветното министерство обмислят хора без педагогическо образование да придобиват право да преподават. Те ще преминават едногодишно обучение и платен стаж.

Иванка Киркова - началник на Регионално управление по образованието в Пловдив: Би било възможно специално в инженерните специалности и компютърните науки. Защо не и социалните дейности?!

От министерството на образованието са категорични, че всички училища в Пловдивско ще бъдат обезпечени с преподаватели и учебният процес ще започне навсякъде нормално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книга разкрива тайния свят на офшорните афери в Панама
Книга разкрива тайния свят на офшорните афери в Панама
Конна база край Вакарел се превърна в снимачна площадка
Конна база край Вакарел се превърна в снимачна площадка