COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Преди Никулден: Проверки на търговците на риба в страната

Дни преди Никулден, инспектори от Агенцията по безопасност на храните започнаха проверки на търговците на риба, по борсите в страната и в заведения за обществено хранене. Инспекторите следят дали рибата се продава на регламентирани места и какъв е произходът ѝ. Очаква се тази година цената на килограм шаран да е между 6 и 7 лева.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на "По света и у нас"
19:30, 04.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След 2 дни ще сложим на масата традиционния шаран. Целта на проверките е риба със съмнително качество и без документи за произход да не достига до пазара. Инспекторите твърдят, че търговците стават все по-изрядни, но е важно потребителите да купуват от регламентирани обекти. Защото рибата от багажници и сергии крие рискове.

Галя Викьова - БАБХ, София-град: Не знаем какъв е произхода на тази риба, как е съхранявана. Това са нерегламентирани места и винаги има риск за потребителя. Възможно е да има паразити. Няма никакъв контрол върху нея.

В столицата тази година в големите супермаркети кг шаран се продава за 6 лева, а в по-малките магазини достига 7 лева.

Владимир Ангелов - търговец на риба: Това се дължи на факта, че веригите зареждат с тонове риба и е възможно да е по-ниска цената.

Във Варна освен шарана се търси много и черноморска риба за празника. Най-евтина е трицоната - 3 лв. за килограм, а най-скъп е калканът - 28 лева. По-предвидливите вече са напазарували.

- Рядко купувам в последния момент, винаги си вземам по-напред... но по-богат избор има тази година.

Как да разпознаем дали рибата е прясна? Върху повърхността на пресния шаран има тънък слой слуз. Ако слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Освен това люспите на пресния шаран са блестящи, а хрилете - розово-червени.

Най-добре е шаранът да е между 2 и 3 килограма. Под 2 кг няма достатъчно месо, а над 3 кг се събира много мазнина. Засилени проверки извършват и от риболовната инспекция. Във Варна вече са съставили актове на трима рибари за незаконен улов, а днес проверяваха рибари в Несебър, които извършват стопански риболов. Инспекторите следят дали декларираното количество риба отговаря на това, което е на борда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вековен юбилей на УНСС
Вековен юбилей на УНСС
Актьорът Еди Мърфи стана баща за десети път
Актьорът Еди Мърфи стана баща за десети път