НОВИНИ

Преди новия сезон: Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?

Преди старта на новия отоплителен сезон и след като стана ясно, че парното ще поскъпне от 1 октомври, експерти посъветваха потребители да преминат към други източници на енергия.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
12:29, 01.09.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Ако природният газ поскъпне с 15%, то парното и топлата вода ще скочат между 7 и 10%, изчисляват енергийните експерти. Те подчертават, че основният минус на парното, е че доставчикът на природен газ е само един и той не е български. Съответно нямаме контрол над цените.

Скоро не се очаква спад в цената на природния газ и съответно в цената на парното. Напротив - от януари се очаква още едно увеличение на природния газ с още 15%. Затова много хора се насочват към други източници на топлина, а именно електроуреди.

Или към доброто старо твърдо гориво. Сега актуални са палетните съоръжения. Въпреки че твърдото гориво замърсява въздуха, то най-предпочитано от българите, защото е изгодно.

Йордан Дочев - директор продажби в голяма компания: Над 50% от домакинствата в България се отопляват на твърдо гориво, което е традиционно за България, има около 30% дял на тока, 16-17% ТЕЦ, централно отопление и почти 3% от домакинствата се отопляват на газ. Увеличението цената на газа влияе върху приблизително 20% от домакинствата в страната.

Според Йордан Дочев, пазарът на твърдо гориво от години държи едно ниво и не се е променял след като започна да поскъпва природния газ. Повишено е обаче търсенето на пелетите. Повишава се и цената им.

Йордан Дочев - директор продажби в голяма компания: 350 лева лятото, в момента говорим за 400-420. Нашите очаквания са по време на сезона да се стигне до 450-470 лева на тон, което ако го обърнете 470 към 350 са си над 30% поскъпване. По-скъпата, но по-удобна алтернатива са климатиците.
Йордан Вакъвчиев - управител в хипермаркет: Един климатик около 1 000 лева, който спестява 40-50% от сметката за ток се самоизплаща още на 6-ия - 7-ия месец. На всеки един уред може да се види класа, който той консумира. Естествено А и А+ са по-икономични от В и от С. Една вентилаторна печка, която струва около 50 лева консумира някъде около 2-2,5 киловата. Един климатик от най-разпространения размер харчи от 1 киловат, което го прави около 3 пъти по-икономичен.

Друга алтернатива са конвекторните печки, които се изключват при достигане на определена температура. За едно обаче всички експерти са единодушни - трябва да санираме жилищата си.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Колкото по-добри са сградите ни, толкова по-малко ще трябва да отделяме за енергия И най-хубавото е, че веднъж когато една сграда се топлоизолира, ефектът ще трае десетки години, докато цените на енергоизточницитте виждаме могат да си играят една година надолу, една година нагоре.

От "Активни потребители" напомнят, че засега парното си остава най-евтиният вариант за отопление. Притеснителното обаче е, че не се знае до кога.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Иван Пасков: ​Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани
Актьорът Иван Пасков: ​Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани
Паркирането от дясно на Националния стадион Васил Левски вече е платено
Паркирането от дясно на Националния стадион "Васил Левски" вече е платено