НОВИНИ

Преди предсрочните парламентарни избори в Испания

Испания е изправена утре пред предсрочни парламентарни избори с непредвидим резултат. Миналата вечер бяха заключителните митинги на основните партии, които се борят за властта. Според прогнозите, нито една няма шанс да спечели мнозинство и при всички случаи следващото управление на страната ще е коалиционно.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:41, 27.04.2019
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Испанците имат само още 24 часа да решат кого да подкрепят. В разпокъсания политически пейзаж, възможностите за коалиции са две - лява и дясна. Едната - около социалистите, другата - около Народната партия. Но ключова ще е ролята на дяноцентристката Суидаданос, на крайнолявата Подемос, както и позициите на крайнодясната партия Вокс, изгряла преди месеци на политическата сцена.

Премиерът - социалист Педро Санчес води според прогнозите, с едва 30 на сто от гласовете. Той предупреди за заплахата от крайнодесните и напочни, че в Съединените щати никой не е очаквал победа на Доналд Тръмп, а в Бразилия - на Жаир Болсонаро.

Педро Санчес, лидер на социалистическата партия: "Страната заслужава да обърне страницата от последните седем години и да погледне в бъдещето с надежда и въодушевление - точно това предлагаме ние."

Лидерът на Народната партия заложи на посланието за единството на Испания.

Пабло Касадо, лидер на Народната партия: "На тези избори залогът е самото съществуване на Испания. Единството, гарантирано от нас пет века, конституционната хармония, поддържана последните 40 години и бъдещето на децата ни."

От дясноцентристката партия Суидаданос обещават да влязат в следващото правителство в двореца Монклоа в Мадрид.

Алберт Ривера, лидер на партията "Суидаданос": "Вотът има двойна тежест. Защото с един вот вие можете да изритате Санчес и да поставите Суидадонс в двореца Монклоа."
;

Лидерът на крайнодясната Вокс отправи антиевропейски призиви към избирателите на последния митинг.

Сантяго Абаскал, лидер на партията Вокс: "Няма да адаптираме начина си на живот в угода на идващите от чужбина, защото имаме велика култура, горди сме със западната цивилизация и не сме готови да я оставим да изчезне в мултукултуализма, на който ни осъждат с масовата миграция на бюрократите - глобалисти в Брюксел."

Лидерът на Подемос Пабло Иглесиас обеща да защитава обществения сектор, държавните компании, здравеопазването и пенсионната система и изтъкна като основна ценност патриотизма.

Кампанията в страната, която е четвъртата икономика в еврозоната, беше посветена най- вече на въпроси, свързани с националната идентичност и движението за независимост на Каталуния. Икономиката остана назад и встрани от най-горещите дебати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антитерористична операция в Шри Ланка
Антитерористична операция в Шри Ланка
Велика събота е! - последният ден от Страстната седмица
Велика събота е! - последният ден от Страстната седмица