НОВИНИ

Преди преговорите за Сирия в Женева

В Женева днес започва нов кръг от преговори за намиране на изход от кризата в Сирия, организирани от ООН. Дневният ред на преговорите включва въпроса за ново сирийско правителство, което да представя всички политически групи в страната, нова конституция и организиране на парламентарни и президентски избори до 18 месеца.

bnt avatar logo
от БНТ
06:31, 14.03.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

По-рано в Женева пристигна сирийската правителствена делегация, водена от постоянния представител на страната в ООН Башар Джафари. В събота в Швейцария пристигна и Висшия преговорен комитет на сирийската опозиция, който ще представлява и интересите на кюрдите след като Москва твърдо настоя да има техен пратеник. Според изявление на говорителя на комитета, кюрдите са важна част от Сирия и не е имало съмнение по въпроса дали да бъдат включени в преговорите.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че изпитва предпазлив оптимизъм относно уреждането на сирийския конфликт. Той допълни, че за първи път вижда реален интерес от страна на великите сили и желание да се постигне напредък по въпроса за Сирия. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди за сериозни последици, ако режимът на Башар Асад и неговите съюзници не успеят да спазят условието за спиране на бойните действия, което е първа стъпка към решаване на 5-годишната криза.

;

Въпреки успеха от организационна гледна точка, все още се наблюдават търкания между двете страни в конфликта по въпроса за бъдещето на президента Башар Асад. Представител на делегацията на Дамаск, още преди пристигането им в Женева, заяви че дори няма да коментира казуса. Подобна е и позицията на Русия. Сирийската опозиция и Съединените щати от друга страна твърдо вярват, че Асад няма място нито в преходното правителство, нито в управлението на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС отново дебатира по твърденията на Бойко Атанасов за шпиц командата
ВСС отново дебатира по твърденията на Бойко Атанасов за "шпиц командата"
Цензура в социалните медии заради атентата в Анкара
Цензура в социалните медии заради атентата в Анкара