НОВИНИ

Преди утрешната среща на съвета НАТО - Русия в Брюксел

За първи път от 2014 година в Брюксел утре ще има заседание на съвета НАТО - Русия. Това е възможност за разговори от политическо естество и основната цел на заседанието е да се обменят мнения и да се помогне за постигане на по-голяма яснота в отношенията между алианса и Москва.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:27, 19.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

След анексирането от Русия на Крим, което НАТО, както и много други организации, смята за незаконно, отношенията между алианса и Москва бяха замразени. Контактите продължиха на посланическо ниво, но за първи път ще заседава и политическия орган - съветът НАТО - Русия. В Люксембург генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обяви, че това не означава, че съюзниците са преглътнали незаконните действия на Русия:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Фактът, че ще има заседание, не означава, че нещата са тръгнали по обичайния си начин. През 2014 решихме да прекратим практическото взаимодействие и да предприемем най-голямото подсилване на силите ни за колективна защита от Cтудената война насам. Но решихме да оставим отворена възможността за политически диалог и съветът НАТО - Русия е един от начините да сме сигурни, че имаме политически диалог с Русия.

Така в сряда посланиците в НАТО и руски представители ще разговарят за първи път заедно от повече от две години насам. На срещата, която в миналото беше редовна, ще се обсъждат ситуацията в Афганистан и в Украйна, прилагането на мирното споразумение от Минск, както и скорошното рисковано поведение на руски военни самолети.

През последните дни те се доближиха опасно близо до американски военен самолет и до военен кораб на НАТО, намиращи се на територията на Балтийски море. Не се очаква утрешното заседание да доведе до някакво конкретно споразумение, но то е важно, защото показва, че е запазен диалогът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиненият в изнасилване Иван Евстатиев е в психиатрична клиника
Обвиненият в изнасилване Иван Евстатиев е в психиатрична клиника
Спортен клуб не може да си плати сметките
Спортен клуб не може да си плати сметките