НОВИНИ

Предизвикателствата пред Кристалина Георгиева като нов директор на МВФ

Безспорно една от най-значимите новини от началото на седмицата е стъпването в длъжност на Кристалина Георгиева в МВФ. Тя е първият лидер на организацията от Източна Европа и втората жена получила поста. Ще успее ли харизмата на българката да се справи с предизвикателствата на глобалната икономика и какви ще са ползите за България.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:20, 02.10.2019
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Кристалина Георгиева напусна позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка под аплодисментите на своите колеги, които я изненадаха с типично българско хоро. Вчера тя влезе в сградата на Международния валутен фонд, която е в съседство с досегашното й работно място, вече като шеф на международната финансова институция.

Според анализатори българката поема с уверена крачка директорския пост в МВФ. Според д-р Асен Асенов, който е преподавател в Американския университет във Вашингтон, Кристалина Георгиева се ползва с доверие както в дипломатическите, така и в икономическите среди в САЩ. Влиянието й се разпростира от сградата на Белия дом до тази на Обединените нации.

Д-р Асен Асенов, преподавател по световна икономика в Американския университет във Вашингтон: Тя ще бъде един от най-важните канали, които българската дипломация, българското правителство и управляващи могат да използват, за да достигнат до която и да е точка на света. Вратите пред всички правителства, други институции в света ще бъдат малко по-широко отворени пред нашата дипломация. Доверието не е просто в чаровната усмивка на Кристалина, доверието е в нейния изключителен професионализъм.

Според Асенов българката трябва да продължи промените на бившата ръководителка на фонда Кристин Лагард в посока увеличаване на средствата и промяна на политиката.

Д-р Асен Асенов, преподавател по световна икономика в Американския университет във Вашингтон: Публична тайна е, че МВФ е създаден като институция в края на 40-те години. Той отразява историята и състоянието на икономиката от този период. Близо 70 години по-късно нещата са съвсем различни. Голямото предизвикателство пред нея е да промени управлението, да потърси съгласието на западноевропейските страни, на САЩ така че развиващите се икономики Китай, Индия, Русия, Япония да имат малко по-голяма тежест в управлението на фонда. Като това управление да се промени на основата на набирането на допълнителни средства от всички тези държави и по този начин фонда да стане място на по-голямо включване от страна на други държави.

Натрупани очаквания към Кристалина Георгиева има и от представителите на по-бедните държави, които посрещнаха кандидатурата й с ентусиазъм. Именно в бълкарката някои виждат надежда за по-добър живот.

Д-р Асен Асенов, преподавател по световна икономика в Американския университет във Вашингтон:Тя има изключително добро разбиране на техните проблеми. Има лични познанства с техните финансови и политически лидери. Тяхната надежда е, че всъщност в предстоящите години тези държави ще имат едно по-силно включване в световната икономика. Така например жените, които работят в тези икономики все още не са равнопоставени на техните трудови пазари по отношение на заплащане и лидерски позиции, нещо, което е много близко до сърцето и духа на Кристалина Георгиева. Вторият проблем е климатичните промени. Тези държави имат много по-ниски способности да се адаптират към негативните последици от климатичните промени, а тя е един от водещите експерти в банката, беше и във фонда в областта на устойчивото развитие.

Едно е сигурно. Новият управляващ директор ще трябва да взима решенията си в условия на нарастващи търговски спорове и напрежение по оста САЩ - Китай , двете суперсили, които дърпат вагоните на световната икономика.

В студиото на Бизнес.БГ финансовият анализатор Емил Хърсев коментира избирането на българка за председател на институция като Международния валутен фонд, като заяви че това е ясен знак, че България излиза с позиция напред. Кристалина Георгиева е едно голямо щастие за света, защото има дарбата да постига консенсус, категоричен е Хърсев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Тръмп нападна Федералния резерв?
Защо Тръмп нападна Федералния резерв?
Откриха флакони от метадон в изоставена постройка в Пловдив
Откриха флакони от метадон в изоставена постройка в Пловдив