НОВИНИ

Предколедни стачки във Великобритания

Нечестни и груби спрямо обикновените хора.Така министър-председателят на Великобритания, Тереза Мей определи решението на хиляди служители в британските пощи и транспорта да стачкуват непосредствено преди Коледа.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
19:11, 19.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Мей призова работодателите и профсъюзите да седнат на масата за преговори и да изгладят различията си.Повече от половин милион пътници ще бъдат потърпевши от стачката на машинистите в Южна Англия днес и утре. Повод за трудовия спор е сигурността по платформите, след като транспортните власти решиха машинистите да отговарят за отварянето и затварянето на вратите на вагоните, което ще доведе до съкращаване на броя на кондукторите.

"Много е объркващо, тук съм за дипломирането си. Живея в Уалингтън при моите братовчеди от 2 седмици и трябва да пътувам с железниците на юг. Много е трудно, защото няма влакове и чакаме с часове. Трябва да минем по друг маршрут или да пътуваме с автобус. Не може да планираме пътуванията си."
"Много е объркващо, защото стигам до работа с час закъснения и нямам други възможности. Няма други влакове."

Стюардесите от „Бритиш еъруейс", които са членове на профсъюза „Юнайт", планират стачка по Коледа във връзка с нерешения спор около заплащането им. Това ще се случи при провал на преговорите.

Заплащането е причина и за стачката на наземния персонал на 18 летища на територията на Великобритания, включително най-големите като „Хийтроу" и „Станстед". Очаква се служителите да не работят в петък и събота. Политически наблюдатели на Острова изтъкнаха, че напрежението в тези сектори не е от вчера, но избива осезателно по Коледа, заради по-обстойното медийно отразяване.

Те очакват трудовите спорове да продължат и през новата година с нови стачки, тъй като не виждат намиране на решение

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много българи пропускат задължителните профилактични прегледи
Много българи пропускат задължителните профилактични прегледи
Убиха руския посланик в Турция
Убиха руския посланик в Турция