НОВИНИ

Предлагат българският фолклор да бъде защитен със закон

Българският фолклор трябва да бъде защитен със закон. Това поискаха на пресконференция от фолклорен център "Нестия" в деня на Будителите. Според председателя на центъра Христо Станков, има нуждата от държавен регламент за запазване на чистия фолклор, за да се избегне прекалено смелата интерпретация на фолклора, която води до до отдалечаване от оригиналните български танци и песни.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
19:37, 01.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Според хореографа Христо Станков, ние сме една от малкото държави, които имат такъв богат фолклор, запазен в автентичен вид. Това обаче не е достатъчно, за да стигне той до бъдещите поколения.

Христо Станков, председател на Български арт и фолклорен център "Нестия": Първо трябва да се дефинира, какво е автентичен, какво е изворен, какво е обработен, разработен и сценичен и стилизиран. Всички те са различни категории, и те трябва да бъдат строго диференцирани. Защото има групи, които излизат в чужбина, които участват в международни фестивали, като танцови състави, а фактически са клубове, и танцуват само хора.

Инициаторите заявяват,че вече са започнали преговори с експерти. На този етап не срещат политически подкрепа. Ако идеята се реализира обаче, България ще бъде първата държава в света със "Закон за защита на фолклора". Потърсихме утвърдени имена в изследването и съхраняването на българския фолклор.

Проф. Елена Кутева, директор на Националния ансамбъл “Филип Кутев", заяви за БНТ 2, че традиционният фолклор у нас почти целият е записан и съхранен, включително и най-старите му пластове. Затова той не може да бъде загубен и към него посягат много автори и музиканти. Според нея, когато се прави ново произведение на основата на друго, дали то ще е успешно, обаче зависи от таланта и творческите възможности на автора.

проф. Елена Кутева, директор на Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев": Наистина има стотици, и аз съм ги наблюдавала такива посягания, да речем обработки или авторски произведения без особена стойност, така да го кажа. Как може тези обработки, които нямат особена стойност, да бъдат забранени със закон? Това е все едно да кажеш на композитор, който е некадърен, да му кажеш да спре да пише. Това не е възможно. Но е възможно друго - да се възпитава един вкус, да се възпитава, да се увеличава информацията на тези, които се докосват до фолклора.

Обърнахме се и към проф. Мила Сантова, национален експерт по нематериално културно наследство към БАН и сътрудник на Световната организация по интелектуална собственост. Според нея, има нужда от такъв закон и създаването му е възможно. Той трябва да бъде допълнение и разширение на Закона за опазване на културното наследство, към което спада и фолклорът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такси се вряза в пешеходци в Лондон, но според властите не е терористичен акт
Такси се вряза в пешеходци в Лондон, но според властите не е терористичен акт
Денят на народните будители в българското училище в Страсбург
Денят на народните будители в българското училище в Страсбург