НОВИНИ

Предлагат конкретни мерки за справяне с демографската криза у нас

Учени от БАН са кетогирчни - независимо от държавната политика в следващите години, населението на България ще намалява. От Института за изследване на населението и човека предлагат конкретни мерки за справяне с проблема, сред тях: увеличаване на надбавките и осигуряване на достатъчно места в ясли и детски градини и повече инвестиции в общините за повече работни места.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:50, 13.11.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Съществуват три варианта за бъдещето: най-лошият предвещава през 2040 г. населението у нас да бъде 5 милиона 860 хиляди. Според вариант номер две може и да бъдем над 6 милиона и половина. А според най-благоприятния вариант българите ще са 6 милиона 750 хиляди през 2040 г.

Проф. Антоанета Христова - ръководител на проекта на Институт за изследване на населението и човека при БАН: В следващите години, независимо от това какви политики се прилагат, броят на населението ще намалява.

Все повече българи търсят препитанието си зад граница. Причината - средната годишна работна заплата у нас е шест пъти по-ниска от средната за Евросъюза.

Равнището на заетост в България също е ниско. Около 1/3 от трудоспособното население у нас е извън пазара на труда. В страната са се формирали региони, в които работещите са предимно с ниско образование. Предлаганите мерки:

Проф. Кремена Борисова - Институт за изследване на населението и човека при БАН: Прехвърляне на част от данъците към общините, за да могат те да разполагат със средства и да ги влагат или в инвестиционни проекти и да могат да участват в такива проекти за високопроизводителни работни места или за инвестиционната инфраструктура, която също е изключително важна.

Учените предлагат още да се сключват договори за интеграция с дошлите от други държави у нас. Всеки имигрант ще се консултира в регионални центрове.

Доц. Спас Ташев - Институт за изследване на населението и човека при БАН: Те да съдействат за неговата професионална квалификация, за намирането на работа, за установяването на членовете на семейството, в това число за записването на децата в българските учебни заведения.

Раждаемостта не е панацея, но все пак учените предлагат реформи, насочени към семейната политика.

Проф. Тратяна Коцева - Институт за изследване на населението и човека при БАН: Да се даде възможност на тези родители, които искат да се върнат по-рано на работа, на пазара на труда, да могат да бъдат частично възмездени от държавата или от общините с известни средства да намерят други алтернативни начини за оглеждане на детето.

Най-много родители казват, че биха имали второ дете ако се увеличат надбавките, дават се на всяко дете и се осигури гъвкаво работно време за родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоказвани картини на Златю Бояджиев и Тодорка Бурова
Непоказвани картини на Златю Бояджиев и Тодорка Бурова
Променят Енергийната стратегия заради строежа на газов хъб Балкан
Променят Енергийната стратегия заради строежа на газов хъб "Балкан"