НОВИНИ

Предлагат отново патентен данък за таксиметровите шофьори

Патентен данък за таксиметровите коли да се въведе от 1 януари догодина. Налогът ще е между 400 и 1000 лева на година, като всяка община сама ще преценява размера му. Депутатите от транспортната и бюджетната комисия в парламента одобриха на първо четене промените. Това е втори опит за въвеждането на новия данък.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Зорница Илиева
20:01, 17.03.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

За Пламен от Велико Търново данъкът от 1000 лева на година ще е непосилен. От години шофира такси, но работата ставала все по-малко.

- Погледнете колко коли стоим и чакаме. - Днес колко клиентите сте имали до момента? - 1, а от 3 часа съм излязъл.

Георги Ряпов - председател на Националната асоциация за защита на превозвачите: "Вие съгласни ли сте да плащате един данък предварително, като не знаете колко пари ще изкарате? Ако трябва да се ремонтира, ако човекът се разболее, кой ще ни върне парите?

Недоволството на хората депутатите контрираха с ниски приходи за хазната и пример как от 1200 разрешителни за таксита в Бургас, Сливен и Ямбол събраният корпоративен данък е нереален.

Диана Йорданова - зам.-председател на комисията по бюджет и финанси в НС: "Внесен корпоративен данък от таксиметрова дейност 10 620 лева. Няма грешка в данните, аз няколко пъти проверявах цифрата да няма изпусната нула".

Ниската събираемост на данъците предизвика и политически спорове.

Румен Гечев - депутат от БСП: "Какво прави НАП от 2008 г. досега? Девет години българската държава вижда, че губи милиони и си пият кафето някои хора".
Емил Димитров - депутат от ПФ: "Значи и вие някаква вина обща имате или общо безучастие имате, оставам с впечатлението, че най-добрата промяна е да няма промяна".

Идеята е патентът да се плаща веднъж годишно от фирмата превозвач или едноличния търговец вместо корпоративния данък. Ако шофьорът обаче избере опцията в новия закон да работи за себе си, но от името на фирма, няма да плаща патента. Затова част от големите фирми скочиха против.

Емил Игнатов - управител на таксиметрова фирма: "При оплакване при нас и извикване на този водач в офиса, съвсем лесно той може да каже "Гледай си работата, аз свалям твоите стикери и отивам в друга компания да работя, аз няма да имам лоста да го накажа".

Във фирмата на Игнатов има 900 автомобила. Само 4 са нейни и само за тях се плаща данък. Останалите са еднолични търговци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ощетява стопаните
Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ощетява стопаните
Световното изкуство в 5000 картички
Световното изкуство в 5000 картички