Предложението първият ден от болничните да не се плаща подлежи на обсъждане. Това заяви в Елена социалният министър Бисер Петков. По думите това не е единствената адекватна мярка, за да се намалят злоупотребите. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заяви, че предложението е част от борбата с фалшивите болнични затова няма да бъде ограничено плащането в случаи на болни деца или трудови злополуки.

Социалното министерство подкрепя предложението първият ден от болничните да не се плаща, но трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола и други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените, подчерта министър Бисер Петков. По думите му има възможности да се търси решение и с намаляване броят на дните, които личните лекари могат да издават на болните. В момента дните са 14, но може да се ограничат до 7.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта, че 30 процента от болничните за месец април миналата година са били в деня, който свързва Великден със събота и неделя, което е пример за масова злоупотреба.

Красимир Каракачанов: Същото - с трийсет и няколко процента е за 4 май, когато четвъртъкът или петъкът беше, свързва празниците около 1 май и Гергьовден. Има ли нужда повече да го обясняваме? Някои вероятно злоупотребяват с това, че вземат болнични точно в междинните дни между празника и почивните дни, за да могат да си удължават почивката".

В Елена министър Бисер Петков се включи в 8-то издание на Празника на еленския бут, който и тази година събра на едно място хиляди хора от страната и чужбина.

Вицепремиерът Каракачанов пък присъства на откриването на паметник, посветен на битката край Дойран.