НОВИНИ

Предложението за до 35 секции в други държави мина на първо четене

Изборният кодекс отново влезе за обсъждане в пленарната зала. Депутатите приеха на първо четене един от седемте проекта за промени, свързани с гласуването на българите в чужбина - този, зад който се обединиха ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В него се определя таван от 35 избирателни секции за всяка държава, при подаване на поне 60 заявления от желаещи да гласуват. Предвижда се също и намаляване на изискването за избор на кмет на кметство - от 400 на 350 жители.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:53, 17.06.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Месец, след като парламентът отхвърли ветото на президента по текстове от кодекса, управляващите одобриха корекции, които според тях въвеждат равни условия за гласуване на сънародниците ни зад граница.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на Правната комисия: "Включително в тези държави, в които имаме максимална концентрация на българи в чужбина, не би следвало да се създаде проблем в гласуването".

ДПС и ДОСТ отново определиха текстовете като дискриминационни.

Четин Казак - ДПС: "Това ограничение от 35 секции е насочено срещу нашите сънародници в Турция и срещу никого другиго. Надяваме се президентът отново да упражни правото си на вето".
Лютви Местан - независим депутат: "Посланието ви е ясно. Братя българи, спокойно, на вас ви даваме максимума досега, вашето не се губи, ще ударим само турците, като ще намалим секциите 4 пъти".

Според вносителите, ограничението от 35 секции на държава е разумно и ако са разпределени на ключови места, българите няма да бъдат затруднени да гласуват.

Димитър Делчев - РБ: "При 139 секции в Турция няма как да очакваме българската държава да похарчи един неограничен ресурс, само да се опитва да гони лошите".
Юлиан Ангелов - Патриотичен фронт: "Пълна лъжа е, че на българите зад граница им се ограничават правата за гласуване".

Атака също заявиха, че трябва да има равенство на българите зад граница.

Николай Александров - Атака: "В Турция имаше прекомерно голямо количество секции, което не регулира това равенство, което трябва да бъде получено".
;

Възражения срещу промените имаха ДСБ, АБВ и БСП, които предложиха свои текстове, но те бяха отхвърлени.

Радан Кънев - председател на ДСБ: "Фактът, че се оправя един никога не прилаган гаф, с току що променения изборен кодекс не означава, че режимът се либерализира. Не, режимът се затяга и се затруднява".
Мариана Тодорова - АБВ: "Българите в чужбина през последните месеци се показаха като най-активно гражданско общество, като лидери на мнение".
Филип Попов - БСП лява България: "Ние оставаме с основателното предположение, че управляващото мнозинство прие промени в изборното законодателство, с цел да си осигури служебно предимство при следващите избори".
Цвета Караянчева - ГЕРБ: "Година и половина правихте изборен кодекс. Този кодекс се оказа ваша лична вендета, защото с този кодекс ви бихме и винаги когато правите изборен кодекс, ви бием".

Предстои законът да бъде гласуван и на второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална карта от бродерия на село Баничан
Уникална карта от бродерия на село Баничан
Затрогващо изпълнение на златните ни момичета
Затрогващо изпълнение на златните ни момичета