COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Предотвратен е инцидент с пътнически самолет в Сирия

Пътнически самолет със 172 пътници на борда е можело да бъде свален от сирийската противовъздушна отбрана. Трагедията е предотвратена на косъм. Самолетът е успял да се отклони от Дамаск към руската база Хмей-мим. Според съобщения, машината е на частна сирийска компания. Израел не коментира твърденията, че инцидентът е предизвикан от негови удари по обекти в Сирия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:40, 07.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Според Русия, самолетът е изпълнявал полет от Техеран за Дамаск и за малко да бъде свален от сирийската ПВО.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков съобщи, че заради удар на израелски изтребители на 6 февруари по предградията на Дамаск под огъня на сирийската противовъздушна отбрана е можел да попадне пътнически самолет "Ербъс-320" със 172 пътници на борда. Самолетът е успял да излезе от зоната на поражение и да се приземи в руската авиобаза "Хмей-мим".

Според руския представител, трагедията е предотвратена благодарение на ефективната диспечерска работа на летището в Дамаск. Сирийското военно министерство съобщи днес за прихванати израелски ракети над Дамаск.

Според съобщения в социалните медии, самолетът е летял от Ирак за сирийската столица.

Руската база Хмей-мим е разположена край международното летище в Латакия, на 316 километра от Дамаск.

Специалният пратеник на ООН за Сирия заяви, че боевете в северозападната част на страната причиняват недопустими човешки страдания.

Гейр Педерсен, спец. пратеник на ООН за Сирия: Призовавам към край на враждебните действия. Призовавам към сериозни международни усилия за Идлиб. Това е в интерес на мира и сигурността.

Сирийският конфликт наближава десетата си година.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
ДРУГИТЕ новини: Позитивни ритми и рими
ДРУГИТЕ новини: Позитивни ритми и рими