НОВИНИ

Суматоха преди китайската Нова година

В навечерието на китайската Нова година, милиони хора се отправиха на път. Само днес се очаква повече от 8 милиона души да пътуват, за да отбележат настъпването на Годината на Петела.

bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 13.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Пищни тържества, продължаващи с дни, впечатляваща заря и пожелания за успешна нова година. Преди да дойде време за всичко това, милиони китайци се отправиха на път. В продължение на 40 дни, най-малко 2.5 млрд. души ще изберат да прекарат празника в различни части на Китай. Най-натоварени по традиция железниците, от които се очаква само днес да се възползват 8.5 млн.

Хуан Син, китайски железници: Тази година има увеличение на потока от хора с повече от 20% в сравнение с миналата.

За да избегнат обичайното дълго и изнервящо пътниците чакане на свободни места, транспортните дружества са осигурили допълнителни вагони към влаковете-стрели. Напливът обаче по традиция е голям, а желаещите да пътуват са най-вече студенти и хора, които работят извън родното си място. Трудният път обаче си струва, защото Китайската нова година е най-важния празник за семействата в страната. През 2017-та навлизаме в годината на Петела, а това ще стане на 28-ми февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват лова на пернати заради птичи грип
Забраняват лова на пернати заради птичи грип
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на зебра, реши парламентът
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на зебра, реши парламентът