НОВИНИ

Председателят на БЛС: Кресливи специалисти по здравни грижи протестират пред МЗ

Правителството отпусна 50 млн. лв за увеличение в заплащането на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, с което стартовата заплата става 950 лв. Медицинските сестри обаче не останаха удоволетворени, а от Българския лекарски съюз реагираха остро на новината. Защо - гост по темата в студиото на "Още от деня" беше председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 11.04.2019
7533
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Иван Маджаров, БЛС: Не е редно по този начин да се финансират заплати - не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения.

Правителството налага принципа "разделяй и владей" - едва ли не, само специалистите по здравни грижи са нископлатени. А това не е така. Има нужда да се актуализират заплатите на всички в системата, обясни д-р Маджаров.

Иван Маджаров, БЛС: Няма как в лечебно заведение, в което фонд "Работна заплата" е 90%, каквато и да е външна помпщ да осигури заплащане от порядъка, който ние чуваме. Няма напрежение сред колегите в съсловието, защото ние сме свидетели, че става дума за едни кресливи специалисти по здравни грижи, които са пред министерството. Те не са медицинските сестри на България.

Със стартова заплата от 950 лв една медицинска сестра ще получава повече от началник на отделение, тъй като минималният праг, на който се назначават лекари е 980 лв, смятат от съсловната организация.

Иван Маджаров, БЛС: Методиката може да функционира, когато има достатъчно приходи за лечебното заведение -за да стане това, трябва да има увеличение на клиничните пътеки и лимитите.

Ние отделяме много по-малко като процент от БВП, отколкото останалите европейски държави, категоричен е д-р Маджаров.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона с минимална победа, Юве и Аякс оставиха всичко за реванша
Барселона с минимална победа, Юве и Аякс оставиха всичко за реванша
Станаха ясни участниците в Мача на звездите
Станаха ясни участниците в Мача на звездите